Pavlović: Revizija istorije opasna jer može da zameni stvarne događaje

Izvor: RTS, 04.Sep.2019, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pavlović: Revizija istorije opasna jer može da zameni stvarne događaje

Istoričar Momčilo Pavlović rekao je za RTS, govoreći o 80-godišnjici početka Drugog svetskog rata, da je trenutno na snazi izazivačko manipulisanje istorijom. Dodaje da sadašnji odnosi oblikuju prošlost i poglede na prošlost.
Momčilo Pavlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se u događaje iz prošlosti učitavaju sadašnji odnosi država i raspored snaga.

To, ukazuje, govori >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o rasporedu snaga, političkim tendencijama i kuda se kreće Evropa.
"Evropa nema konzistentne poglede i kulturu sećanja na događaje u istoriji. Sadašnjost oblikuje poglede ne prošlost. Jasno je da je Nemcima stalo da ta slika prošlosti bude tako kreirana da drugi relativizuju njihovu ulogu u Drugom svetskom ratu, potogovo prema Slovenima, koje su smatrali nižim rasama, i da takve poglede plasiraju oni i njihovi sateliti koji su pomagali Hitleru", ukazuje Pavlović.
Prema njegovim rečima, revizija istorije je opasna jer može da zameni stvarne događaje.
"Ovo je izazivačko manipulisanje istorijom. Sve događaje koje nam je priznao svet, nema potrebe da ih sami osporavamo, nego da publikujemo na stranim jezicima i da pokušamo da obeležavanjem tih velikih događaja, kao što je napad Nemačke na Jugoslaviju obeležimo, a da tu bude i saveznika ali i pobeđenih, da se pokaže da se prevazilazi prošlost ali da se ne zaboravlja", rekao je istoričar Pavlović.
Komentarišući izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da je hrvatski narod najviše doprineo antifašističkoj borbi, Pavlović je rekao da je ta izjava preterana, ali politički korisna jer nema kontraargumenta.
"Današnja Hrvatska je primer između deklarativnog zalaganja za antifašizam i stanja na terenu", navodi Pavlović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.