Policija Crne Gore: Patrijarh Irinej može da dođe

Izvor: Mondo, 14.Okt.2018, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija Crne Gore: Patrijarh Irinej može da dođe

Patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) biće dozvoljen ulazak u Crnu Goru, saopštila je portparolka Uprave policije Tamara Pavićević nakon što se u medijima pojavila informacija da će ga zaustaviti na ulazu u tu zemlju.

Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ona je Televiziji Crne Gore (RTCG) kazala da ne postoji nijedna zakonska smetnja koja bi onemogućila boravak patrijarha Irineja.



Mitropolija crnogorsko-primorska najavila je u petak >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da će srpski patrijarh Irinej u ponedeljak doputovati u Crnu Goru, ali da će mu, prema saznanjima Pobjede, na granici biti zabranjen ulazak u tu zemlju.

"Neće mu biti dozvoljeno da pređe granicu", kazao je Pobjedi ranije visoki zvaničnik crnogorske policije.

Ipak, tu informaciju je kasnije demantovala portparolka Uprave crnogorske policije.

Mediji su nedavno objavili da je pripremljen spisak nepoželjnih osoba iz Srbije, te da se na njemu nalazi i srpski patrijath Irinej, kojem će zbog ranijih izjava da je položaj Srba u Crnoj Gori lošiji nego u vreme NDH i Osmanlija biti zabranjen ulazak na Crnu Goru.

Teške optužbe: Irinej kritikovao crnogorsku vlast

S druge strane, iz SPC su saopštili da Irinej dolazi s patrijarhom antiohijskim i celog Istoka Jovanom X.

Irinej: Nema razloga da ne idem u Crnu Goru

"Nemam nijedan razlog da ne putujem u Crnu Goru. Nisam obavešten da sam na bilo kakvoj listi nepoželjnih osoba, pa infomracije o tome pripisujem samo medijskim spekulacijama", rekao je Irinej za "Večernje novosti" od nedelje.

“U pratnji patrijarha Jovana biće arhijereji Antiohijske patrijaršije, mitropolit akarski Vasilije i mitropolit njujorški i cele Severne Amerike Josif. U pratnji patrijarha Irineja biće mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije”, naveli su u saopštenju.

CG pravi listu nepoželjih Srba, i Irinej na spisku?!

Ranije je izjave Irineja komentarisao i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je, nakon Irinejevih ocena o statusu Srba i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori kazao da je njegov jedini komentar na to "da niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti", ističući da očekuje "da to patrijarh demantuje".

Ubrzo je usledio odgovor iz Patrijaršije u Beogradu, odakle je saopšteno da se Irinej neće izviniti Crnoj Gori.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Irineju ipak zabranjen ulazak u Crnu Goru?

Izvor: Blic, 14.Okt.2018

Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, koji bi sutra trebalo da poseti Crnu Goru, neće biti dozvoljen ulazak u tu zemlju, rekao je za podgoričku "Pobjedu" visoki zvaničnik crnogorske policije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.