Patrijarh se ograđuje od izjava Atanasija i Amfilohija

Izvor: Glas javnosti, 11.Maj.2013, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh se ograđuje od izjava Atanasija i Amfilohija

BEOGRAD - Patrijarh Irinej ogradio se u svoje ime i u ime Crkve od svih izjava i činjenja mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i penzionisanog vladike Atanasija Jeftića na današnjem protestu na beogradskom Trgu Republike protiv briselskog sporazuma.

"Mitropolit Amfilohije me je pitao da služi moleban u hramu i ja sam se sa tim saglasio. Sve drugo što je činjeno van hrama je njegova lična stvar i njegov lični istup iza kojih ne stojim ni ja, ni Sinod, ni Crkva", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << patrijarh.

Mitropolit je na protestu protiv briselskog sporazuma služio moleban tokom kojeg se pomolio "za upokojenje Vlade, Skupštine Srbije i poginule na Kosovu i Metohiji".

Upitan da prokomentariše izjavu penzionisanog vladike Atanasija Jeftića da ni ubijenog premijera Zorana Đinđića nije interesovala "nebeska Srbija", patrijarh je rekao da ga je i on, preko jednog od službenika Patrijaršije, pitao da li može da bude sa tim narodom na protestu.

"Ja mu na to pitanje nisam odgovorio i on nije imao moju dozvolu da nastupi u gradu Beogradu", rekao je patrijarh Irinej.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić ocenio je da su predstavnici Srpske pravoslavne crkve na današnjem mitingu protiv Briselskog sporazuma izrekli teške reči.

"Teške i preteške reči danas u BGD. Zanemeo sam. Bog da nas sve sačuva", napisao je Janjić na svom tviter nalogu.

I Demokratska stranka danas je osudila govor penzionisanog vladike Atanasija Jevtića , ističući da je sramno poređenje bilo koga sa pokojnim premijerom Zoranom Đinđićem koji je ubijen jer se borio za evropsku Srbiju, a ne što nije verovao u nebesku.

U toj stranci tvrde da je nedopustivo pronalaženje razloga i pravdanje ubistva premijera, kao i prizivanje iste sudbine za druge državne zvaničnike.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.