Patrijarh stigao u Crnu Goru, a tamo spremaju spisak

Izvor: B92, 15.Okt.2018, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh stigao u Crnu Goru, a tamo spremaju spisak

Beograd -- Patrijarsi antiohijski Jovan X i SPC Irinej doputovali su u Podgoricu, gde ih je dočekao arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

Patrijarh srpski Irinej i patrijar antiohijski i celog Istoka Jovan X, će u Cetinjskom manastiru prisustvovati služenju doksologije. Posetu prate velike mere obezbeđenja.

Da će poglavar SPC i sve osobe iz njegove pratnje nesmetano ući u Crnu Goru potvrdili su i u tamošnjoj policiji.

Ipak, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << crnogoirski list Vijesti saznaje da je u pripremi spisak nepoželjnih osoba iz Srbije za koje će biti urađene bezbednosne i druge procene.

Podsetimo, najpre su se pojavile spekulacije da patrijarhu SPC neće biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru pa je reagovala tamošnja policija koja je saopštila da "u ovom trenutku ne postoji nijedna smetnja koja bi onemogućila boravak patrijarha u Crnoj Gori.

Ovo je druga poseta patrijarha srpskog Crnoj Gori u poslednjih nekoliko meseci.

Do posete dolazi uoči najavljenog definisanja statusa verskih zajednica u Cnoj Gori novim zakonom, te par dana nakon što je Carigradska patrijaršija i pored snažnog protivljenja Ruske crkve, odlučila da prizna nezavisnost Ukrajinske crkve. Priznanje traži i Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), koja konaninski nije priznata.

Najviši crnogorski zvaničnici i vrh Srpske pravoslavne crkve razmenili su poslednjih meseci oštre poruke.

Izjava srpskog patrijarha da je "položaj pravoslavne crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vreme okupacije Osmanlija", dok je položaj Srba poredio sa njihovim položajem u vreme NDH (Nezavisne države Hrvatske), saopštena tokom njegove letošnje posete Crnoj Gori, izazvala je oštre osude crnogorskog državnog vrha i dela javnosti.

Pedsednik Crne Gore Milo Đukanović je komentarišući tu izjavu kazao da "niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti", i saopštio da očekuje "da to patrijarh demantuje".

No odmah je usledio odgovor iz Beogradske patrijaršije, odakle je saopšteno da se Irinej neće izviniti Crnoj Gori.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Patrijarh Irinej danas će ući u Crnu Goru, ali UBUDUĆE NIJE SIGURNO

Izvor: Blic, 15.Okt.2018

Srpskom patrijarhu biće danas dozvoljen ulazak u Crnu Goru iako se priprema spisak nepoželjnih osoba na kojem bi mogao da se nađe i Irinej.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.