Patrijarh Porfirije u kanonskoj poseti MPC-Ohridskoj Arhiepiskopiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2022, 11:20

Patrijarh Porfirije u kanonskoj poseti MPC-Ohridskoj Arhiepiskopiji

MPC je 1967. godine jednostrano proglasila autokefalnost, koju Srpska pravoslavna crkva nije priznala i od tada je počeo raskol.

Patrijarh srpski Porfirije boraviće danas i sutra u kanonskoj poseti Makedonskoj pravoslavnoj crkvi - Ohridskoj Arhiepiskopiji, saopštila je SPC.

Patrijarh Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan, služiće sutra, na praznik Svetih Ćirila i Metodija, svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog Klimenta Ohridskog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Skoplju, uz sasluženje i arhijereja dve sestrinske crkve, navedeno je u saopštenju.

Inače liturgijom pomirenja, koju su u Hramu Svetog Save u Beogradu služili patrijarh Porfirije  i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan sa arhijerejima obe crkve 19. maja, stavljena je tačka na raskol koji traje više od pedeset godina.

Ovim činom uspostavlja se liturgijsko i kanonsko jedinstvo dve sestrinske crkve u skladu sa odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) kojim je Makedonskoj pravoslavnoj crkvi - Ohridskoj Arhiepiskopiji dobila široku autonomiju kao što je imala 1959. godine.

Zahtevi za autokefalnost ckve u Makedoniji pojavili su se nakon Drugog svetskog rata, a sabor SPC je 1959. godine doneo je odluku o širokoj autonomiji te crkve, pod uslovom da MPC promeni Ustav i usaglasi se sa Ustavom SPC.

Međutim,

Zauzimanjem patrijarha Pavla 2002. godine održani su razgovori u Nišu kada je došlo do Niškog sporazuma, kojim je Makedonskoj crkvi ponovo data najšira autonomija. Sa tim su se saglasili svi učesnici u razgovoru - članovi Sinoda SPC i Sinoda Makedinske pravoslavne crkve. Međutim, po povratku u Skoplje predstavnici Sinoda MPC rekli su da je samo bio radni dokument, tako da je taj sporazum propao.

Nakon toga dolazi do osnivanja autonomne Ohridske arhiepiskopije na čelu sa mitropolitom Jovanom Vraniškovskim koji prihvata kanonsko jedinstvo sa SPC. 

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Patrijarh Porfirije stigao u Skoplje

Izvor: RTS, 23.Maj.2022

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije stigao je u Skoplje u kanonsku posetu Makedonskoj pravoslavnoj crkvi – Ohridskoj arhiepiskopiji. . Patrijarh Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan služiće sutra, na praznik Svetih Ćirila i Metodija, Svetu arhijerejsku...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.