Patrijarh Kiril: Ovo je prioritet Ruske pravoslavne crkve u Srbiji

Izvor: Vesti-online.com, 06.Dec.2017, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Kiril: Ovo je prioritet Ruske pravoslavne crkve u Srbiji

Rusko-srpski odnosi, briga o Kosovu i Metohiji, restauracija i ukrašavanje beogradskog Hrama Svetog Save i položaj Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije u Ukrajini bile su samo neke od tema o kojima su danas u Moskvi razgovarali patrijarh srpski Irinej i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Poglavar Ruske pravoslavne crkve je izrazio nadu u "pravedno rešavanje pitanja budućnosti Kosova i Metohije", dok je srpski patrijarh govorio o namerama Srbije da se i dalje bori za očuvanje ove srpske pokrajina u sastavu zemlje, ističući istovremeno da Srbija računa na pomoć Rusije.

- Naša zemlja se uporno bori da sačuva tu zemlju u sastavu naše države. Tu zemlju nepravedno otimaju od Srbije. Naše snage su male i zbog toga nam je potrebna pomoć bratske Rusije i Ruske pravoslavne crkve - rekao je patrijarh Irinej.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve zahvalio se ruskom patrijarhu što prati situaciju vezanu za KiM, što je više puta posećivao tu zemlju i što je imao priliku da se lično upozna sa svim teškoćama i iskušenjima sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu. On je takođe zahvalio poglavaru RPC i za pomoć koju Ruska crkva pruža u ukrašavanju Hrama Svetoga Save.

Ruski patrijarh je, s druge strane, naglasio da je ukrašavanje beogradskog Hrama jedan od prioritetnih zadataka, ističući da će on biti simbol srpsko-ruskog bratstva. Patrijarh Kiril je naglasio da su odnosi Srbije i Rusije tradicionalno čvrsti i da "mi čuvamo jedinstvo pravoslavlja".

- Kroz celu istoriju naši narodi su uvek bili zajedno, nikada nismo međusobno ratovali i uvek smo se borili na istoj strani. Mi zajedno čuvamo jedinstvo pravoslavlja i ovaj hram (na Vračaru) zaista treba da postane simbol tog čudesnog bratstva i uzajamnih odnosa dveju država, dvaju naroda i dveju crkava“, dodao je ruski patrijarh.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hram Svetog Save simbol srpskog i ruskog bratstva

Izvor: Večernje novosti, 06.Dec.2017

U Moskvi razgovarali ruski i srpski patrijarh. Kiril i Irinej govorili o KiM i o Ukrajini MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“ DELEGACIJA Srpske pravoslavne crkve, na čelu sa patrijarhom Irinejom, danas je u Moskvi razgovarala s ruskim patrijarhom Kirilom i njegovim saradnicima....

Nastavak na Večernje novosti...

Irinej sa Kirilom: Potrebna nam je pomoć Rusije za očuvanje Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2017, 09:54

Delegacija Srpske pravoslavne crkve na čelu sa patrijarhom Irinejom, u sredu je u Moskvi razgovarala sa ruskim patrijarhom Kirilom, koji je izrazio nadu u „"pravedno rešavanje pitanja budućnosti Kosova i Metohije", dok je srpski patrijarh govorio o namerama Srbije da se i dalje bori za očuvanje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.