Patrijarh Irinej u Crnoj Gori: U porti manastira više od 2.000 vernika

Izvor: B92, 27.Sep.2019, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej u Crnoj Gori: U porti manastira više od 2.000 vernika

Patrijarh srpski Irinej stigao je večeras u grbaljski manastir Podlastva (opština Budva). Poslednji put ove krajeve posetio je 1992. tadašnji patrijarh Pavle.

Dolazak patrijarha Irineja predstavlja, nakon punih 27 godina, prvi dolazak poglavara SPC u Boku i Budvu.

Patrijarh prisustvuje večeras centralnoj proslavi obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki kotorskoj.

U porti manastira je više od dve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hiljade vernika.

Organizacioni odbor, na čijem se čelu nalazi Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, organizuje dvodnevne svečanosti. U odboru su, osim sveštenstva i grbaljski privrednici, kao i i predsednik Opštine Budva, Marko Bato Carević, gradski menadžer Milo Božović, kao i arhijerejski namesnik bokokotorski Momčilo Krivokapić.

"Gradite za danas, gradite za sutra, ali gradite i za vekove. Kada se gradi za narod, onda to što se gradi mora biti trajno i jako kao sam narod", rečima Svetog Simeona Mirotočivog najavljuju se svečanosti, a manastirski kompleks okićenje hiljada zastava, kao i posebnim svetlosnim efektima, oslikan je trobojkom.

Osim osam vekova autokefalnosti SPC, obeležava se i 1.500 godina manastira Podlastva, a patrijarh Irinij osveštaće sutra (28. septembra) paraklis (prim aut. crkvica prislonjena uz glavnu crkvu) Svetog Kneza Lazara i obnovljene konake manastira Podlastva.

U subotu 28. septembra ujutru u devet časova je sveta liturgija, sa osvećenjem paraklisa Svetog Kneza Lazara i manastirskih konaka, dok je u podne predviđena "Trpeza ljubavi“ uz prigodan kulturno-umetnički program".

Svečani ručak biće postavljen za dve hiljade ljudi. Očekuje se dolazak nekoliko hiljada vernika, a organizatori najavljuju najveći skup srpskog naroda u ovom veku. Za obnovu manastira i održavanje manifestacije organizacioni odbor je prikupio više od 90 hiljada evra, a gotovo svako budvansko javno preduzeće i ustanova, kojim upravlja Opština, doniralo je novac na molbu Carevića, pišu Vijesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.