Pašalić: Medijske slobode ugrožene,novinari izloženi napadima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2019, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pašalić: Medijske slobode ugrožene,novinari izloženi napadima

Profesionalni rad i status novinara urušeni su materijalnim statusom, fizičkim i svakim drugim napadima, ali i govorom mržnje i diskriminatorskom terminologijom, izjavio je povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić kaže da je takav zaključak sadržan i u izveštaju koji je o radu Zaštitnika dostavio Narodnoj skupštini i predstavio javnosti, te da je u tom izveštaju konstatovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da su u netolerantnoj atmosferi posebno zabeleženi "vulgarni verbalni napadi na novinarke koje su iznosile kritičke stavove u javnosti i pri tom vređane na najprimitivniji način".

"Zapaljive izjave pospešuju okruženje u kome je moguće ne samo verbalno već i fizički napasti novinare o čemu govore i podaci medijskih udruženja", kaže ombudsman i navodi podatke NUNS-a prema kojima je ove godine bilo 100 napada na novinare, od kojih devet fizičkih.

Novinari i medijski eksperti se slažu u oceni da su medijske slobode u dužem vremenskom periodu ugrožene, o čemu govore i međunarodni izveštaji, podseća Pašalić.

Podseća i da je u javnim nastupima više puta upozorio javnost na gušenje medijskih sloboda i slobode izražavanja i tražio da se odgovorni za pretnje, počinioci nasilja i zastrašivanja novinara privedu pravdi.

"Pored javne osude pozvao sam medijska udruženja i asocijacije da pristupimo izradi medijske platforme na kojoj bi bili zabeleženi svi pritisci na novinare i formiranju jačeg mehanizma zaštite novinara u Srbiji", kazao je Pašalić i ponovio da su nadležni državni organi dužni da zaštite ugrožene novinare i da im obezbede uslove u kojima će profesionalno i bez straha obavljati svoj posao, a one koji ih napadaju privesti pravdi.

To, međutim, kako je ocenio u saopštenju koje je dostavljeno medijima, neće biti moguće dok god se ne reše ubistva novinara na čije se rasvetljavanje čeka decenijama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.