Parlamentarna skupština SE i o situaciji na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2010, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlamentarna skupština SE i o situaciji na Kosovu

STRAZBUR -

Letnje zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (SE) počelo je danas u Strazburu, usvajanjem dnevnog reda kojim je obuhvaćena i raspravu o situaciji na Kosovu.

Izvestilac Komiteta SE za politička pitanja Bjorn fon Sidov sutra će predstaviti izveštaj pod nazivom "Situacija na Kosovu i uloga Saveta Evrope" nakon čega se očekuje i usvajanje rezolucije.

U nacrtu rezolucije se ukazuje da nedovoljno poštovanje vladavine prava pogađa sve stanovnike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kosova i da cilj SE treba da bude podizanje standarda u oblasti demokratije, ljudskih prava i vladavine prava na Kosovu.

Savet Evrope primenjuje statusno neutralnu politiku prema Kosovu i priznaje dalje važenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN mada su 33 njene članice priznale Kosovo, dodaje se u nacrtu rezolucije.

Parlamentarna skupština SE je, kako piše, uverena da u sadašnjim okolnostima treba da se po pitanju Kosova usredsredi na standarde, a ne na status.

"Bez obzira na status, Kosovo treba da bude bezbedno mesto za sve koji tamo žive i mesto gde se u potpunosti poštuju demokratski standardi, vladavina prava i ljudska prava u skladu sa zalaganjem SE", piše u nacrtu rezolucije i pozdravlja povećanje nivoa bezbednosti na Kosovu iako je, kako se dodaje, na severu Kosova i dalje nestabilno.

U nacrtu rezolucije se takođe pozivaju Beograd i Priština da zauzmu konstruktivan i pragmatičan stav u nastojanju da budu rešeni praktični problemi kosovskih Srba i drugih manjina.

Stav Parlamentarne skupština SE je, kako piše u tekstu, da članice te organizacije, iako su podeljene u pogledu statusa Kosova, treba da budu ujedinjene kada je u pitanju veće učešće SE na Kosovu, za dobrobit svih građana.

Komitetu ministara SE se preporučuje da "nastavi aktivnosti u oblasti obrazovanja, kao i zaštiti i obnovi kulturnog nasleđa na Kosovu, koje imaju osnovnu ulogu u podsticanju međuetničkog dijaloga i pomirenja".

Preporučuje se i sprovođenje aktivnosti sa ciljem jačanja nezavisnosti medija na Kosovu kao i razvoj aktivnosti koje spajaju pojedince iz različitih zajednica.

Na dnevnom redu zasedanja Parlamentarne skupštine SE koje traje do 25. juna, biće reči i o napetostima na Bliskom istoku, situaciji u Krigiziji, kao i o upravljanju pandemijom novo gripa H1N1.

Poslanicima Parlamentarne skupštine SE obratiće se predsednik Hrvatske Ivo Josipović kao i premijeri Crne Gore i Makedonije Milo Đukanović i Nikola Gruevski.

Parlamentarna skupština SE će ove nedelje razmotriti i izveštaje o položaju Roma, readmisiji, političkim posledicama ekonomske krize kao i o stanju demokratije u Evropi.

Na petodnevnom zasedanju Parlamentarne skupštine SE učestvuje i delegacija Srbije koju predvodi Dragoljub Mićunović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.