Parlament Iraka traži da američki vojnici napuste zemlju

Izvor: RTS, 06.Jan.2020, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament Iraka traži da američki vojnici napuste zemlju

Irački parlament je podržao zahtev da se američke trupe izbace iz te zemlje. Do odluke je došlo nakon što su američke snage ubile iranskog generala Kasema Solejmanija.
Na vanrednoj sednici većinom je glasova odlučeno da se podrži zahtev da Sjedinjene Države i druge strane sile napuste Irak. SAD imaju oko 5.000 vojnih službenika u Iraku, uglavnom savetnika, prenosi Rojters.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je najavljeno, vanrednom zasedanju je prisustvovao i irački premijer Adel Abdul Mahdi koji je inicirao rezoluciju.
"Uprkos unutrašnjim i spoljnim poteškoćama koje imamo, to je najbolja odluka za Irak", rekao je Abdul Mahdi.
Do odluke je došlo pošto su američke snage u vazdušnom napadu ubile iranskog generala Kasema Solejmanija i još nekoliko ljudi. 
Posmrtni ostaci najuticajnijeg iranskog generala Kasema Solejmanija dopremljeni su danas u Iran, gde su se okupili mnogobrojni građani.
U saopštenju Parlamenta se takođe navodi da je iračka vlada obavezna da sprovede pomenutu odluku.
Šiitski zastupnici u iračkom parlamentu su posle glasanja uzvikivali slogane "Stop SAD" i "Okupatore, gubi se".
Sadr pozvao lokalne i strane grupe na ujedinjenje u Legiju
Irački šiitski sveštenik Moktada al-Sadr izjavio je da parlamentarna rezolucija kojom se poziva vlada da prekine prisustvo stranih trupa nije otišla dovoljno daleko i pozvao lokalne i strane grupe da se ujedine.

"Smatram da je ovo slab i nedovoljan odgovor na američko kršenje iračkog suvereniteta i regionalnu eskalaciju", naveo je Sadr, koji predvodi najveći blok u Parlamentu, u pismu skupštini koje je pročitao njeov pristalica, preneo je Rojters.
Sadr je rekao da bi bezbednosni sporazum sa Sjedinjenim Državama trebalo odmah da se otkaže, američka ambasada zatvori, američke trupe proteraju na ponižavajući način i kriminalizuje komunikacija sa američkom vladom.
"Konačno, posebno pozivam iračke grupe otpora i grupe van Iraka da se odmah sastanu i najave formiranje Legije međunarodnog otpora", naveo je Sadr.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.