Parivodić: Vidljivi ekonomski rezultati, ima mesta za napredak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2018, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parivodić: Vidljivi ekonomski rezultati, ima mesta za napredak

Srbija je uspela da se fiskalno konsoliduje i ostvari značajan ekonomski napredak, kaže ekonomski konsultant Milan Parivodić i kao ključne rezultate politike fiskalne konsolidacije koja se sprovodi od 2014. godine ističe suficit u budžetu, veliki priliv direktnih stranih investicija i stabilnost dinara.

''To su odlične stvari i velika promena u odnosu na stanje i politike koje su vođene poslednjih godina'', rekao je Parivodić za Tanjug komentarišući posetu Međunarodni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << monetarnog fonda (MMF) Srbiji i navode da je ova institucija zadovoljna ekonomskim napretkom Srbije.

U prilog tome Parivodić je naveo da je vidljiv veliki priliv direktnih stranih investicija u Srbiji i da se otvaraju fabrike što, prema njegovim rečima, govori da je politika davanja subvencija dala rezultate.

Pronalaženje stateškog partnera za ''RTB Bor'' ocenio je veoma važnim za celu Srbiju i istakao da dolazak ozbiljne kineske kompanije može da promeni situaciju u srpskoj topionici.

''Otvoren je i ''Cumtobel'', najavljeno je i otvaranje fabrike guma i investicija u vrednosti od skoro milijardu evra što je vrlo neobično za Srbiju, to su cifre kojima mi retko kad baratamo'', kazao je Parivodić.

Istorijskim rezultatom ocenio je zaustavljanje inflacije i to što Narodna banka Srbije vrednost dinara drži stabilnim što, kaže, ranije bio slučaj.

Parivodić je, takođe, ukazao da postoji veliki prostor za ubrzanje napretka Srbije na pravno-administrativnom polju i da neoslobođeni potencijal za razvoj privrede leži u jačanju pravnog sistema i što efikasnijim i kraćim procedurama koje, kaže, neće ugroziti ni građane ni državni interes.

''Na terenu onog što se zove državna usluga postoji ogroman potencijal koji može da oslobodi dodatni ekonomski rast kroz, pre svega, podizanje poverenja građana u državu koja će efikasno štititi njihova prava, braniti ih od nasilnika i podstaći ih da, ulažu u biznis'', smatra Parivodić.

Sigurnost i predvidivost u postupanju države su, kaže, ključne reči za razvoj privatnog biznisa i za strane investicije, a tu prema njegovoj oceni, takođe, ima prostora za poboljšanje.

Upitan kako će mera smanjenja doprinosa za nezaposlene na teret poslodavaca uticati na privredu, Parivodić je rekao da je to teško predvideti i da pozdravlja donošenje te mere koja, kaže, rasterećuje privredu.

''Ne verujem da će njen efekat biti dramatičan, ali neće biti ni bez efekta. I dva odsto je, ipak, nešto u uštedi za kompanije koje to mogu da koriste za podizanje plata ili za investiranje'', smatra Parivodić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.