Parazit iz Amerike pojeo devojčicina stopala: Odlazak na OVO MESTO ju je mogao koštati života (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jun.2021, 19:40

Parazit iz Amerike "pojeo" devojčicina stopala: Odlazak na OVO MESTO ju je mogao koštati života (FOTO)

Devojčica, koja je dve nedelje provela na selu u Brazilu, ušla je bosonoga u svinjski obor i zaradila tešku infekciju, a njen slučaj je opisan u časopisu "New England Journal of Medicine".

Roditelji su odveli dete u bolnicu deset dana nakon što su joj se na tabanima pojavili čvorići i povrede, a lekari su joj dijagnostikovali infekciju koju izaziva Tunga penetrans, parazit koji se gnezdi u koži.

Ovaj parazit živi u Centralnoj i Južnoj Americi, a tungijaza se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << najčešće javlja u zabačenim i siromašnim oblastima.

Ženka buve se "ukopava" u kožu, najčešće na prstima stopala, tabanima, ili petama. Dok usisava krv, njeno telo brzo raste, izazivajući svrab, zapaljenje i bol.

Tunga penetrans (or jigger) is a parasitic flea found in tropical and sub-tropical climates. It is the smallest known flea, at only 1 mm. pic.twitter.com/CrZzH5jLgO

— The Doctor (@Drstevenhobbs) January 14, 2017

Infekcija povrede se pojačava ukoliko je ćelija zaražena drugim sojem bakterije, pa se na stopalima stvaraju apscesi i gnoj.

U sićušnoj rupi na koži buve polože oko 100 jaja, koja obično padaju na zemlju. Prema informacijama Svetske zdravstvene organizacije, parazit posle nekoliko dana umire i simptomi se povlače.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.