U Crkvi svetog Marka održan parastos stradalima u Oluji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2021, 14:08

U Crkvi svetog Marka održan parastos stradalima u "Oluji"

U Crkvi svetog Marka u Beogradu, kao i u pravoslavnim crkvama u više gradova u Srbiji, danas je držan pomen svim stradalima u hrvatskoj vojnoj operaciji "Oluja", tokom koje je iz Hrvatske prognano preko 200 hiljada Srba, od kojih je poginulo i nestalo njih preko 1.800. Dvadest i šest godina nakon ovog zločina, 770 ljudi se još uvek vodi kao nestalo jer se ni danas ne zna gde im se nalaze grobovi.

Predsednik Saveza Srba iz regiona, Miodrag Linta, podseća da u Hrvatskoj postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 36 poznatih grobnih mesta iz kojih ta država odbija da ekshumira posmrtne ostatke Srba, identifikuje ih i preda porodicama žrtava.

"Treba nam aktivna politika u borbi za istinu o našem stradanju, o borbi za istinu o karakteru ratova, u borbi za rešavanje pitanja nestalih lica. Dakle, nije moguća bilo kakva potpuna normalizacija odnosa, ako se ne rješi pitanje srpske imovine, ako se ne uspostave isti standardi u suđenjima za ratne zločine, ako se ne uspostave isti standardi vezano za poštovanje svih žrtava, bez obzira na nacionalnu pripadnost" izjavio je za RTV Miodrag Linta.

U trenutku kad je u Srbiji u završnoj fazi pisanje Zakon o nestalim licima i kada je pitanje njihovog pronalaženja podignuto na najviši politički nivo, iz Hrvatske još uvek ne dobijamo podatke o tome gde su oni sahranjeni. Njihovim porodicama je najteže, kaže predsednica Ubruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza", Dragana Đukić.

"Porodice koje su sahranile svoje najmilije imaju neki mir, stavili su tačku na taj period i imaju gdje da zapale sveću. Porodice koje žive u neizvjesnosti, njihova agonija traje, njihova oluja još uvijek traje" kaže Đukićeva.

"Oluja" je počela 4. avgusta 1995, napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu. Prema podacima "Veritasa", tokom i nakon te vojne operacije, nestalo je 1.877 Srba, među kojima je čak 65% bilo civila, pretežno starijih od 60 godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.