Papa uoči istorijskog sastanka:Mostovi pomažu miru

Izvor: B92, 09.Feb.2016, 01:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa uoči istorijskog sastanka:Mostovi pomažu miru

Vatikan -- Uoči sastanka sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom, 12. februara na Kubi, papa Franja rekao je da je veoma srećan zbog susreta.

Papa je ocenio da mostovi traju dok su zidovi predodređeni da padnu, prenosi italijanski list "Korijere dela sera".

"Mostove je potrebno graditi. Korak po korak, dok ne stegnete ruku onome ko je sa druge strane. Mostovi traju i pomažu miru. Zidovi ne, oni samo deluje da nas brane a u stvari nas razdvajaju," rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << papa Franja milanskom dnevniku.

Sastanak pape Franje i patrijarha Kirila biće prvi sastanak jednog pape i ruskog patrijarha u istoriji.

Poglavari dve najveće hrišćanske crkve razgovaraće o progonu hrišćana na Bliskom istoku i u svetu i potpisati zajedničku deklaraciju, najavljeno je iz Vatikana i Moskve.

Sastanak pape Franje i patrijarha Kirila održaće se na aerodromu u Havani a planiran je već duže vreme.

Prvi susret poglavara katoličke i pravoslavne crkve posle šizme 1054 godine doživljava kao prvi veliki korak u prevazilaženju gotovo hiljadugodišnjeg rascepa.

Odnosi dve crvke bili su hladni stotinama godine upravo zbog nasleđa velikog raskola odnosno međusbnih optužbi i uzjamne ekskomunikacije koji su usledili.

Papa Franja je od dolaska na čelo katoličke crkve kao prioritet postavio poboljšanje odnosa između katolika i drugih hrišćanskih religija, uključujući protestante.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.