Papa se izvinio žrtvama seksualnog zlostavljanja

Izvor: B92, 23.Jan.2018, 00:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa se izvinio žrtvama seksualnog zlostavljanja

Vatikan -- Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja izvinio se žrtvama seksualnog zlostavljanja posle kritika da je podržao spornog čileanskog biskupa u Čileu.

On je ranije rekao da protiv biskupa nema dokaza.

"Govoriću onog dana kad mi donesete dokaze protiv biskupa Huana Barosa. Nema nijednog dokaza protiv njega. Sve je kleveta", rekao je papa u četvrtak nakon čega su ga kritikovali novinari u Čileu.

Papa je iznenadio katolike tokom posete Čileu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde je podržao Barosa, osumnjičenog da je prećutao delovanje svetštenika pedofila Fernanda Karadima, kojem je 2011. Vatikan zabranio dalje obavljanje svešteničkih dužnosti i osudio ga na doživotno kajanje i molitve zbog seksualnog zlostavljanja dece.

"Moram da se izvinim jer je reč 'dokaz' povredila osobe koje su žrtve seksualnog zlostavljanja", rekao je papa u avionu na putu ka Rimu.

"Čuti da papa kaže da mu donesete pismo sa dokazom predstavlja šamar i sada sam svestan da taj izraz nije bio najsrećniji", rekao je papa koji je podsetio da je Vatikan sproveo istragu o Barosu i da nije pronađeno ništa što bi ga osudilo.

Papa je kritikovan u Čileu zbog odluke iz 2015. da imenuje biskupa Barosa za biskupa južnog grada Osorna. Baros je demantovao da je znao bilo šta o tom zlostavljanju, ali mu Čileanci ne veruju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.