Pantelejski vašar u fotografijama: Zaboravljeni oblik zabave u Nišu

Izvor: B92, 18.Avg.2019, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pantelejski vašar u fotografijama: Zaboravljeni oblik zabave u Nišu

Vazdušne puške, automobili "na sudaranje", šećerna vuna i roštilj u dvorištu Niške crkve.

Dvorište crkve Svetog Pantelejmona u Nišu, već nekoliko decenija unazad je rezervisano za kakofoniju zvukova i šarenih svetlosnih efekata.

Na dan Svetog Pantelejmona, devetog avgusta, počinje tradicionalni Pantelejski vašar.

Atmosfera koja u 2019. godini više podseća na scenografiju za film o životu u predgrađu u Americi osadmesetih, okuplja sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << generacije Nišlija.

Prigušeni pucanj iz vazdušne puške nadjačava zvuk automobila "na sudaranje", ringišpila i kamikaze, dok se vazduhom širi miris šećerne vune pomešan sa ćumurom na kom se peče roštilj.

Sve to sa Tvistera "posmatra" Kim Kardašijan.

Posetioci koji se late puške ne znaju koju će nagradu osvojiti. Oni u automobilima očekuju da sa zvučnika čuju glas spikera koji izgovara njihov broj i dodeljuje im nagradnu vožnju, tako da i tu postoji neizvesnot.

Ali jedno je sigurno - svi su na vašar došli kako bi se dobro proveli.

Još uvek se blago klackajući, ljudi ubrzano silaze sa jedne mašine i prelaze na sledeću vožnju.

Neke od vožnji, poput motora koji idu u krug, na Panteleju si već duže od dvadeset godina, ali okupljaju jednak broj dece kao i tada.

Posla je bilo za sve, od spremača hrane, do onih koji cepaju karte.

Vašar je trajao pet dana, a Marko, koji radi na automobilima, kaže da je Niš samo jedna od mnogih stanica putujućeg vašara do kraja leta.

Sve fotografije su zaštićene autorskim pravima.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pantelejski vašar u fotografijama: Zaboravljeni oblik zabave u Nišu

Izvor: Radio 021, 18.Avg.2019

Vazdušne puške, automobili „na sudaranje", šećerna vuna i roštilj u dvorištu Niške crkve...Ivan Dinić/BBC..Dvorište crkve Svetog Pantelejmona u Nišu, već nekoliko decenija unazad je rezervisano za kakofoniju zvukova i šarenih svetlosnih efekata...Na dan Svetog Pantelejmona, devetog avgusta,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.