Pančevo postaje raj za uživanje: Građani i turisti dobili letnju atrakciju koju malo koji grad ima (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Maj.2020, 12:26

Pančevo postaje raj za uživanje: Građani i turisti dobili letnju atrakciju koju malo koji grad ima (VIDEO)

Svake godine turistička organizacija u okviru grada Pančeva organizuje vožnju po Tamišu i do Bele stene katamaranom Panuka

Pančevo je danas moderan grad na ušću reka Tamiš i Dunav, a brojni arheološki lokaliteti u gradu i okolini ukazuju na kontinuitet naseljavanja još od praistorije.

Prvi i najstariji naziv Pančeva je Panuka, potiče iz IX veka. Neki od poznatih Pančevaca koji su ovde radili i živeli su Jovan Jovanović Zmaj, Uroš Predić, Mihajlo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Pupin, Đorđe Vajfert...Grad je kroz istoriju više puta menjao ime, a poslednjih decenija u njemu je snimljeno više desetina filmova i serija.

Na ušću Tamiša u Dunav u Pančevu nalazi se jedini par svetionika duž čitavog toka Dunava. Kule na Tamišu, podignute 1909. godine, postale su zaštitni znak Pančeva, a mnogi ih zovu i "vodenim kapijama grada".

Ovi svetionici su jedini par u čitavoj Evropi. Po starom zakonu o plovidbi kula je uvek morala da postoji na desnoj strani na ušću u pravcu toka pritoke, a u Pančevu su i sa leve i desne strane. Postoje dve kule, jer je Pančevo veliko trgovačko i industrijsko mesto. Tada je saobraćaj bez njih bio gotovo nezamisliv, naročito početkom prošlog veka kada je odlučeno da se tok Tamiša skrati prokopavanjem kanala.

Ono po čemu je još poznat Tamiš i izdvaja Pančevo od ostalih gradova u Vojvodini jeste upravo ta prirodna lepota koja omogućava razvoj turizma u svakom smislu, i na taj način prilvači turiste iz svih krajeva Srbije, ali i šire.

Naime, turistička organizacija u okviru grada Pančeva organizuje vožnju po Tamišu i do Bele stene katamaranom Panuka svake godine. Redovna vožnja traje oko pedesetak minuta do sat vremena i obuhvata potez od pristana na Tamišu do Preobraženske crkve, a zatim nazad do ušća Tamiša u Dunav, čuvenih svetionika i povratak na gradski pristan. Moguće je organizovati i vanredne vožnje do Bele stene i Dunavom do Beograda i Smedereva, Tamišem do Jabuke, Glogonja ili Opova.

Katamaran se može iznajmiti i van redovnih termina, minimum je dva sata, a moguće je iznajmiti ga i na pola dana ili ceo dan. Poludnevnom kartom smatra se iznajmljivanje u trajanju do osam sati, a sve iznad osam sati smatra se celodnevnom vožnjom.

Ove godine, zbog situacije oko pandemije korona virusa, kao i vanrednog stanja koje je proglašeno u Srbiji radi sprečavanja širenja zaraze, turistička sezona vožnje katamaranom odložena je za 16. maj, kada je zvanično otvorena letnja sezona.

Vožnje su u prvo vreme, do 25. juna, bile promotivne, odnosno građani su mogli da uživaju u lepotama Tamiša besplatno.

Pored ovoga, na obalama ove reke realizuje se i skup manifestacija koje doprinose većem užitku i većoj zabavi za one koji se odluče da koriste usluge vožnje Katamaranom i vide drugi, lepši deo Srbije, kao i sve njene prirodne lepote.

Prva naredna manifestacija u koju će biti uključena Turistička organizacija Pančevo, kao suorganizator, je Eko regata Tamiš. Regati će se pridružiti i katamarani, a ujedno će se pomoći oko čišćenja plutajućeg otpada u reci Tamiš.

U septembru, kad počne školska godina, već se najavilo nekoliko osnovnih i srednjih škola koje žele da voze đake katamaranom u cilju edukacije dece o rekama kojima je okruženo Pančevo, ali i o industrijskom i kulturnom nasleđu, kako bi deca bolje upoznala svoj grad. Đaci će moći da se voze katamaranom sve dok vremenski uslovi to budu dozvoljavali, možda i do kraja oktobra, s obzirom da meteorolozi najavljuju lepo vreme i visoke temperature i tokom jeseni.

Inače, Turistička organizacija Pančevo nastavila je sa svojim aktivnostima i u letnjem periodu. Tokom jula bila je organizovana manifestacija Moto skup zajedno sa moto klubom Kojoti.

Ove godine moto skup je bio nešto drugačiji nego inače, a samim tim bilo je u gradu više posetilaca i više motorista, što su potvrdili i domaćini skupa iz Moto kluba Kojot iz Pančeva.

Gradska vlast u saradnji sa Turističkom organizacijom Pančeva osmislila je ove vožnje rekom Tamiš kako bi svojim sugrađanima približila lepotu reke u gradu, ali i kako bi se dodatno pokrenuo turistički i privredni potencijal ove opštine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.