Pančevo: Otvoreno Bijenale dečjeg umetničkog izraza

Izvor: RTS, 17.Maj.2018, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo: Otvoreno Bijenale dečjeg umetničkog izraza

U Pančevu se održava Bijenale dečijeg umetničkog izraza. Na konkurs Kulturnog centra „Lepo se igraj" stiglo je skoro 1.500 radova. Izložbu i početak festivala, koji će trajati mesec dana, otvorio je ambasador Danske, čija je zemlja ovogodišnji gost-domaćin.
Deca uzrasta do 15 godina, iz Srbije, Nemačke i nekoliko zemalja iz okruženja, „lepo su se igrala" i stvarala crteže, radove od reciklažnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << materijala, književna i muzička dela. Grand Pri je osvojila Ema Mijović iz Beograda za pastel „Vodi me u cirkus".
„Profesorka mi je rekla da nacrtam žonglera i slona, a ja sam smislila da to malo zakomplikujem, pa sam stavila slona da stoji na lopti i lepo je ispalo", objašnjava Ema.
„Ja sam napravila zeku od reciklažnog materijala:papira, kartona i čepova", kaže Mina Madžarević, koja je osvojiula nagradu ra zad sa temom iz oblasti ekologije.
Pošto je ove godine gost-domaćin Danska, festival je otvorio njen ambasador, a u prvom planu su bile lego kocke, omiljena dečija igračka širom sveta.
„Vlasnici firme su smislili da naprave kocke koje bi bile reciklažne, koje imaju moć kreativnosti i koje bi mogle da služe i svim kasnijim generacijama", kaže Ana Dajić, autorka izložbe lego-kocki.
„Deca iz Pančeva puno znaju o Kopenhagenu i Danskoj. Ako ja budem znao toliko o Srbiji kad završim svoj četvorogodišnji mandat, mislim da ću ispuniti svoju misiju", poručuje Anders Kristijan Haugor, ambasador Danske u Srbiji.
Dok traje festival biće i drugih izložbi, ekoloških i filmskih radionica, pozorišnih predstava.
„Pisca Andersena ćemo predstaviti kroz pozorišne predstave i književne večeri, a upoznaćemo i jednog savremenog autora dečijih slikovnica", najavljuje Snežana Ćuruvija,umetnički direktor bijenala.
Jedan od ciljeva ovogodišnjeg „BUDI"-ja je da otkrije danski recept za srećno detinjstvo. Nešto od toga smo već saznali - treba se igrati i maštati što više.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.