Palma za B92.net: Nije normalno da u brak uđu dva muškarca; Ne podržavam, niti ću

Izvor: B92, 03.Mar.2021, 15:49

Palma za B92.net: "Nije normalno da u brak uđu dva muškarca"; "Ne podržavam, niti ću"

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog pozvalo je zainteresovane da učestvuju u izradi teksta Nacrta zakona o istopolnim zajednicama.

U Polaznim osnovama za izradu Nacrta zakona o istopolnim zajednicama pojam istopolne zajednice se određuje kao zajednica porodičnog života dva punoletna lica istog pola koja je registrovana pred nadležnim organom javne vlasti u skladu sa odredbama ovog zakona.

Predsednik političke partije "Jedinstvena Srbija", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dragan Maković Palma upitan da prokomentariše, hoće li ta stranka glasati za istopolne zajednice, ukoliko se kao predlog zakona bude našao u Skupštini, izričito je odgovorio da ga neće podržati.

"Ukoliko kao predlog zakona o Istopolnim zajednicama uđe u Skupštinu, stranka Jedinstvena Srbija neće glasati za njega.

Smatram da svako može da predlaže šta god hoće, ali mi za njega nećemo glasati.

Vaspitavan sam tako da u brak ulaže muškarac i žena, a ne dva muškarca ili dve žene. Za mene nije normalno da u braku budu dva muškarca ili dve žene.

Za nekog to možda jeste, ali za mene, kao što rekoh nije", kaže Dragan Marković Palma za B92.net.

Podsetimo, prvi korak ka legalizovanju brakova pripadnika LGBT zajednice napravilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, objavivši polazne osnove za izradu nacrta zakona o istopolnim zajednicama.

Zakon o istopolnim zajednicama bio je jedan od najvećih zahteva na prethodnim paradama ponosa u Srbiji.

U nacrtu koji se našao u javnosti, istopolna zajednica se definiše već u članu 2.

Tri člana govore o načelu ravnopravnosti, kao i o zabrani svakog oblika nasilja i diskriminacije, prelazi se na načine sklapanja istopolne zajednice koja se, kako stoji u članu šest, “zasniva izjavom registrovanom kod matičara voljom dva lica istog pola kojima se izražava pristanak za sklapanje istopolne zajednice u cilju ostvarivanja zajednice porodičnog života”.

U odnosu na sklapanje tradicionalnog braka, novina je to što činu zaključenja istopolne zajednice pored matičara prisustvuje odbornik lokalne samouprave koga skupština odredi.

S druge strane, istopolna zajednica prestaje pod istovetnim uslovima kao tradicionalni brak, odnosno smrću partnera, proglašenjem nestalog partnera umrlim, poništenjem ili raskidom.

Raskid partnerstva može tužbom sudu zahtevati jedan partner ili oba partnera sporazumno.

Polazne osnove nacrta zakona definišu i ona pitanja koja su istopolni partneri navodili kao najvažnije razloge za legalizovanje gej brakova, a to su: prava partnera u slučaju lišenja slobode i u toku bolničkog lečenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.