Pahor predložio Tajaniju zajednički udžbenik iz istorije

Izvor: B92, 20.Feb.2019, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pahor predložio Tajaniju zajednički udžbenik iz istorije

Brisel -- Zanimljivu ideju o prevladavanju predrasuda iz prošlosti izneo je slovenački predsednik Borut Pahor.

On je predložio izradu zajedničkih istorijskih udžbenika za Slovence i Italijane.

Nakon susreta u Briselu s predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem, Pahor nije želeo da komentariše zahteve nekih političkih stranaka u Sloveniji za ostavkom italijanskog političara, koji je nedavno izjavio: "Živela italijanska Dalmacija, živela italijanska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Istra".

Međutim, novinarima je nakon susreta kazao da je sagovorniku predložio pripremu zajedničkog slovenačko-italijanskog udžbenika iz istorije "po uzoru" na sličan nemačko-francuski udžbenik, kojim su ta dva naroda izmirila poglede na problematičnu istoriju, preneo je portal Index.hr.

Osnova za takav udžbenik mogao bi biti izveštaj italijanskih i slovenačkih istoričara o odnosima dva naroda od 1918. do 1954.

"Slovenački predsednik je u razgovoru s predsednikom Evropskog parlamenta izneo predlog da se po nemačko-francuskom uzoru pripremi zajednički istorijski udžbenik koji bi se temeljio na zajedničkim nalazima naših istoričara", navedeno je na službenom profilu kancelarije slovenačkog predsednika na Tviteru.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pahor predložio Tajaniju zajednički udžbenik iz istorije

Izvor: RTS, 20.Feb.2019

Zanimljivu ideju o prevladavanju predrasuda iz prošlosti izneo je slovenački predsednik Borut Pahor, predloživši izradu zajedničkih istorijskih udžbenika za Slovence i Italijane. . Nakon susreta u Briselu s predsednikom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.