Pad aviona i pogibija pilota: Šta je do sada poznato

Izvor: Blic, 26.Sep.2012, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad aviona i pogibija pilota: Šta je do sada poznato

Iako je načelnik generalštaba saopštio da je mogući uzrok avionske nesreće u kojoj je nastradao pilot Goran Savić otkazivanje komandi na letelici, za sada mnogi detalji nisu zvanično potvrđeni. Ovo su detalji koji su za sada poznati.

Rekonstrukcija nesreće: Avion "lasta", kojim su upravljali piloti Goran Savić i Tomislav Bećagović, poleteo je jutros sa aerodroma u Batajnici. Let je bio redovna tehnička proba vazduhoplova i za sada nije poznato posle koliko vremena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su se pojavili prvi problemi.

Svedoci navode da su pre pada čuli nepravilan rad motora, posle čega je jedan pilot iskočio, dok je drugi najverovatnije ostao da usmeri letelicu ka čistini kako bi izbegao eventualne žrtve na zemlji. Pojedini očevici tvrde da se avion zapalio dok je još bio u vazduhu. Ipak, ta verzija događaja nije još zvanično potvrđena.

Načelnik generalšataba Ljubiša Diković naveo je, pozivajući se na izjavu pilota, da su Savić i Bećagović napustili avion u poslednjem momentu i da je Bećagović uspeo da se prizemlji sa padobranom.

Avion "lasta V-54" se nekoliko trenutka kasnije, oko 10:15 sati, srušio u Novoj Pazovi, u Ulici kralja Petra kod broja 91.

Pilot Tomislav Bećagović: Po padu aviona, meštani Nove Pazove su teško ranjenog pilota našli na trotoaru u Ulici kralja Petra i odmah pozvali Hitnu pomoć i policiju. On je ubrzo vojnim helikopterom prebačen na VMA. Kako je saopšteno, Bećagović je "lako povređen, orijentisan i svestan, bez znakova unutrašnjeg krvarenja i preloma i nije životno ugrožen". Prema nezvaničnim tvrdnjama, on je iskočio dok je avion bio isuviše nisko da bi padobran u potpunosti ublažio pad na tlo.

Pilot Goran Savić: Meštani suga našli iza dvorišta kuće u kojoj se srušio avion u plamenu. Kako je ispričao očevidac Goran Stevelić, pilot je ležao nepomično pored olupine "laste". Njega je ekipa Hitna pomoć iznela na nioslima na put gde je ubačen u vojni helikopter koji ga je prevezao na VMA.

Uprkos pokušajima lekara, major Savić je preminuo od zadobijenih povreda. Ministarstvo odbrane je navelo da se i on katapultirao, dok je predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović rekao je se on borio da avion spusti na bezbedbno mesto.

Vatrogasne ekipe Sektora za vanredne situacije ugasile su ubrzo ugasile požar na avionu, a uviđaj na mestu pada obavljaju stručnjaci Ministarstva odbrane.

VIDEO > Prebacivanje povređenog pilota na VMA:

Uzrok: Prema rečima preživelog pilota, nesreća se dogodila jer su otkazale komande na avionu, javio je RTS. To je kao mogući uzrok nesreće naveo i načelnik Generalštaba.

Povezane vesti: Vučić prekinuo posetu Kipru zbog pada vojnog aviona Poginuli major bio jedan od najcenjenijih pilota Vojske Srbije Vojni avion pao u dvorište kuće u Novoj Pazovi, u blizini škole i vrtića

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pad aviona i pogibija pilota u Novoj Pazovi: Šta je do sada poznato

Izvor: Blic, 27.Sep.2012, 00:05

Iako je načelnik generalštaba saopštio da je mogući uzrok avionske nesreće u kojoj je nastradao pilot Goran Savić otkazivanje komandi na letelici, za sada mnogi detalji nisu zvanično potvrđeni. Ovo su detalji koji su za sada poznati...Rekonstrukcija nesreće: Avion "lasta", kojim su upravljali...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.