PUTINOVI OSVETNICI: Oni su najveća TAJNA RUSIJE, ceo svet DRHTI OD STRAHA zbog njih (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Okt.2018, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUTINOVI OSVETNICI: Oni su najveća TAJNA RUSIJE, ceo svet DRHTI OD STRAHA zbog njih (FOTO/VIDEO)

Kada nemaju koga da optuže, oni su glavni krivci

Prethodnih dana iz sveta su stizale neopravdane optužbe na račun Rusije, odnosno njene tajne obaveštajne službe GRU.

Ta služba naime optužena je da izvodi hakerske napade velikih razmera, uključujući i nedavni pokušaj upada u kompjuterski sistem svetske Organizacije za zabranu korišćenja hemijskog oružja. Takođe, za dvojicu Rusa koji su identifikovani kao osumnjičeni za trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Skripalja i njegove ćerke, kaže se da su pripadnici GRU.

"Paranoja" od te službe stigla je i Crnu Goru, na sudski postupak koji se pred sudom u Podgorici vodi protiv okrivljenih za pokušaj državnog udara uoči izbora, kada je jedan od advokata rekao da je dobio poverljiva dokumenta za koje tužilac smatra da su od ruske tajne obaveštajne službe, zbog čeka je odbio da ih pipne zbog straha da bi mogao biti otrovan. U tom procesu, podsetimo, među okrivljenima su i ruski državljani.

Šta je u stvari GRU? Reč je o Glavnoj obaveštajnoj upravi glavnog štaba oružanih snaga Ruske Federacije ili jednostavno rečeno - ruska vojna obaveštajna agencija.

GRU je jedna od tri ruske špijunske agencije, a druge dve su Savezna služba sigurnosti (FSB) i Spoljna obaveštajna služba (SVR). Iako je i dalje poznata kao GRU, agencija je još 2010. promenila naziv i zvanično se zove Glavna uprava.

Šef GRU-a je Igor Korobov i on odgovara načelniku glavnog štaba Valeriju Gerasimovu i ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu. To je otprilike sve što se zvanično zna. Struktura agencije, broj agenata i finansije su državna tajna.

GRU ima široku špijunsku mrežu u inostranstvu. Njene visoko obučene specijalne snage borile su se u različitim sukobima, među kojima i u Avganistanu i Čečeniji. Amblem im je crni slepi miš koji leti iznad Zemlje.

Poslednjih godina ta je vojna obaveštajna agencija postala poznata zbog svoje navodne povezanosti sa ruskim akcijama u inostrantvu.

U četvrtak je Holandija objavila da je sprečila hakerski napad GRU-a na Organizaciju za zabranu korišćenja hemijskog oružja. Usledile su optužbe i iz Britanije i Australije, koje su optužile GRU za sprovođenje niza velikih hakerskih napada poslednjih godina po naređenju Kremlja - uključujući onaj u kom je meta bila američka Demokratska stranka tokom predsedničke kampanje 2016.

U SAD je američki posebni tužilac Robert Miler optužio 12 činovnika, među kojima su i oni iz GRU-a, za mešanje u američke izbore u kojima je pobedio Donald Tramp.

Godine 2010. ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ruske specijalne službe ne ubijaju izdajnike nego da se oni ubijaju međusobno. Priznao je tada da su sovjetske snage nekada slale ubice kako bi se rešile neprijatelja, ali je naglasio da moderna Rusija to više ne radi.

- Takve su službe ukinute - kazao je on.

Ranije ove godine bivši šef GRU-a Fjodor Ladjigin takođe je odbacio upletenost svoje agencije u slučajeve ubijanja.

- Ruska obaveštajna struktura u kojoj sam imao čast da služim puno godina... nikada, ponavljam nikada, nije radila takve podle, glupe stvari - rekao je Putin ruskoj televiziji.

Vladimir Rezun, koji je prebegao sedamdesetih godina prošlog veka, napisao je i knjigu, koja je delom njegova autobiografija, pod pseudonimom Viktor Suvorov. Knjiga je nazvana "Akvarijum", što je nadimak sedišta GRU-a u Moskvi.

- Kakve vrste ribe tamo plivaju? - upitao je on svog šefa u knjizi.

- Samo jedna vrsta - pirane - bio je odgovor.

Pratite nas na našem instagramu SrbijaDanas.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.