PUČ PROTIV NETANJAHUA? Posle optužnica usledio NOVI UDAR na Bibija, evo ko hoće da PREUZME LIKUD (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Dec.2019, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUČ PROTIV NETANJAHUA? Posle optužnica usledio NOVI UDAR na Bibija, evo ko hoće da PREUZME LIKUD (FOTO/VIDEO)

Nekada je bio Netanjahuov saradnik i ministar u vladi, a već dugo se smatra njegovim mogućim naslednikom.

Izraelski političar Gideon Saar sinoć je zvanično pokrenuo kampanju da smeni premijera Izraela Benjamina Netanjahua sa čela konzervativne partije Likud.

Netanjahu je premijer duže od 13 godina, više od bilo kog svog prethodnika, ali je oslabljen optužnicom za korupciju zbog čega će možda morati da se povuče.

On takođe nije uspeo da nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dve runde parlamentarnih izbora, u aprilu i septembru, obrazuje vladajuću koaliciju pa će se u Izraelu održati treći izbori za manje od godinu dana.

Saar mu je prvi ozbiljni partijski rival, a izbori u Likudu zakazani su za 26.decembar.

Pozivajući sinoć na promenu u rukovodstvu Saar je pohvalio Netanjahua jer je, kako je rekao, doveo na vlast Likud četiri puta, ali je upozorio da se to peti put neće desiti.

Saar je nekada bio Netanjahuov saradnik i ministar u vladi, a već dugo se smatra njegovim mogućim naslednikom.

Upstart Israeli politician Gideon Saar officially launched his bid to unseat Prime Minister #BenjaminNetanyahu as head of the ruling Likud party https://t.co/MwAXH3f1mZ pic.twitter.com/8wCP5ldbn2

— Arab News (@arabnews) December 16, 2019

I dok drugi strpljivo čekaju da se Netanjahu sam povuče, Saar je jedini javno govorio šta mu je namera.

Netanjahu je suočen s optužbama za prevaru i zloupotrebu poverenja u tri korupcionaška slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

On poriče da je bilo šta loše učinio i optužuje medije i levičare da su vodili "lov na veštice" protiv njega.

Članovi Likuda su ga snažno podržavali i pridružili se tvrdnjama da se radi o pokušaju udara liberalne elite protiv premijera. Međutim, Saarova pobuna je uticala da se otkrije da postoje podele.

Oko 500 partijskih aktivista prisustvovalo je početku kampanje tog bivšeg ministra obrazovanja.

On im se obratio s podijuma na kojima su bili transparenti sa porukom "Samo Saar može".

- Glas za mene će osigurati vladavinu Likuda i formiranje nove vlade predvođene nama. Glas za Netanjahua je glas za narednog vođu opozicije - rekao je Saar.

I dok su razni Netanjhuovi politički protivnici pozivali da podnese ostavku zbog pravnih problema, Saar je ponavljao da je stranci potreban novi lider jer Netanjahu nije bio u stanju da obrazuje stabilnu koalicionu vladu.

Najnovija ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da bi Saar kao vođa Likuda obrazovao snažniji blok sa prirodnim saveznicima te stranke, partijama ultraortodoksnih Jevreja i nacionalista.

On bi takođe bio u boljoj poziciji da oformi vladu nacionalnog jedinstva sa savezom partija centra Plavo i belo ako nakon izbora u martu ponovo ne bude jasnog pobednika.

Taj savez je isključio mogućnost da bude u vladi koju predvodi Netanjahu zbog optužnice protiv njega.

Ipak Saarov izazov Netanjahuu je rizični manevar u partiji koja poštuje lojalnost i imala je samo četiri lidera za 70 godina koliko postoji.

Treći svetski rat vodiće se zbog VODE, a stručnjaci predviđaju da će borba početi na ovom mestu (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.