Izvor: Blic, 20.Apr.2016, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVI SASTANAK NAKON DVE GODINE Španski premijer lideru Katalonije poklonio 'Don Kihota'

Španski premijer Marijano Rahoj sastao se danas sa liderom Katalonije Karlosom Pudždemonom koji se zalaže za otcepljenje tog španskog regiona, što je prvi sastanak zvaničnika na ovom nivou posle dve godine.

Rahoj je pred početak razgovora iza zatvorenih vrata u svojoj rezidenciji u Madridu, poklonio Pudždemonu knjigu "Don Kihot" čuvenog španskog pisca Migela de Servantesa.

AFP navodi da je mala verovatnoća da će sastanak doneti nešto novo s obzirom da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pozicije Pudždemona i Rahoja radikalno suprotne.

"Idem sa dobrom voljom, ali i razumnim skepticizmom", rekao je Pudždemon novinarima polazeći na sastanak.

Poslednji sastanak na ovom nivou održan je u julu 2014. godine kada je tadašnji katalonski predsednik Artur Mas tražio referendum o nezavisnosti i veće investicije u region.

Katalonija je jedan od 17 poluautonomnih regiona u Španiji sa sopstvenim jezikom i običajima, ali i značajnim stepenom slobode u obrazovanju, zdravstvu i policiji.

Očekuje se da će Pudždemon tražiti od Rahoja veće investicije u Kataloniju, kao i veću slobodu u upravljanju deficitom i referendum.

"To što smo ga 16 puta pitali neće nas sprečiti da pitamo i 17. put", rekao je Pudždemon pre nego što je krenuo na sastanak u Madrid.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Susret Madrida i Barselone, "Don Kihot" na poklon

Izvor: B92, 21.Apr.2016, 08:42

Madrid -- Španski premijer Marijano Rahoj sastao se u sredu sa liderom Katalonije Karlosom Pudždemonom koji se zalaže za otcepljenje tog španskog regiona...To je prvi sastanak zvaničnika na ovom nivou posle dve godine...Rahoj je pred početak razgovora iza zatvorenih vrata u svojoj rezidenciji u...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.