PRVI PUT U SVETU! Srpkinja sa presađenom sestrinom matericom rodila sina

Izvor: Prva.rs, 29.Jun.2018, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVI PUT U SVETU! Srpkinja sa presađenom sestrinom matericom rodila sina

Dečak težak 2.970 grama došao na svet u Univerzitetskoj bolnici u Bolonji
Tridesetosmogodišnja Srpkinja prva je na svetu koja je rodila bebu zahvaljujući tome što joj je sestra jednojajčana bliznakinja darovala svoju matericu. Dečak težak 2.970 grama došao je na svet u Univerzitetskoj bolnici u italijanskom gradu Bolonji. Porođaj je urađen carskim rezom, a mama i beba se dobro osećaju. Budući da je intervencija obavljena u spinalnoj anesteziji, žena je sve vreme dok je porođaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << trajao bila svesna. U timu lekara, između ostalih, našli su se i naši stručnjaci dr Milan Milenković, iz švedskog tima za transplantaciju materice, i profesor dr Miroslav Đorđević, sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.
Porodilja potiče iz jednog malog mesta u Srbiji, a ostala je u drugom stanju zahvaljujući postupku vantelesne oplodnje, koji je obavljen posle presađivanja materice u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu, jedinstvenog postupka o kome je ceo svet brujao u martu prošle godine. Budući da se nalazila u Italiji zbog poslovnih obaveza, odlučila je i da se porodi u Bolonji, ali uz asistenciju tima lekara koji su učestvovali u transplantaciji.
Kako saznajemo, planirano je da žena zadrži presađenu matericu jer u slučaju kod jednojajčanih bliznakinja ne mora da prima tešku imunosupresivnu terapiju protiv odbacivanja organa. To znači da bi mogla da planira još jednu ili dve trudnoće, jer u klinici u Stokholmu ona i suprug imaju još 11 zamrznutih embriona koji se mogu iskoristiti za nove postupke vantelesne oplodnje.
Kako je "Politika" već pisala, model presađivanja materice je razvio profesor Mats Branstrum iz Geteborga posle 15 godina strpljivog rada na animalnom modelu. Prvo dete na svetu posle transplantacije materice je rođeno u Geteborgu 2014. godine i do sada je na svet došlo osmoro mališana u Švedskoj, dvoje u Americi i jedno u Brazilu.
Računa se da u Evropi za presađivanje ovog organa ima oko 200.000 kandidatkinja a statistički gledano jedna od 4.000 žena se rodi bez materice. Starosna granica za doniranje materice iznosi 62 godine, a podaci govore da su do sada donorke bile majke, sestre, prijateljica, čak i jedna svekrva, ali nikada do sada jednojajčana bliznakinja.
Izvor: Politika

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.