PRVI PUT U HRVATSKOJ ISTORIJI: Usvojen državni budžet potpuno drugačiji od prethodnih, mnogi glasali protiv!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2022, 17:49

PRVI PUT U HRVATSKOJ ISTORIJI: Usvojen državni budžet potpuno drugačiji od prethodnih, mnogi glasali protiv!

U sledećoj godini se očekuje usporavanje inflacije u Hrvatskoj

Hrvatski Sabor usvojio je državni budžet za 2023. godinu - prvi u evrima, a sedmi u mandatu premijera Andreja Plenkovića. Budžet je podržalo 77 poslanika, a 50 je bilo protiv.

Ovim najvažnijim finansijskim dokumentom države planirani su prihodi od gotovo 25 milijardi evra, rashodi od 26,7 milijardi i deficit budžeta opšte države od 1,6 milijardi evra ili 2,3 posto bruto domaćeg proizvoda >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << (BDP). sa ovogodišnjih projektovanih 10,4 odsto na 5,7 procenata, javila je Hina.

Hrvatska planira da od poreza prihoduje sledeće godine 13,3 milijarde evra, što bi bio rast od 4,8 posto. Glavninu će činiti prihod od PDV-a, koji je projektovan u visini od 9,1 milijardu evra. Od posebnog poreza i akciza planiran je prihod od 2,2 milijarde evra, a od poreza na dobit 1,6 milijardi evra.

Prihodi od doprinosa za penzije predviđeni su na 4,0 milijarde evra, što je rast od 8,2 posto, a od pomoći Evropske unije 5,0 milijardi evra, ili 32,8 posto više. Ukupni budžetski rashodi u 2023. planirani su u iznosu od 26,7 milijardi evra, i viši su za 2,1 milijardu evra u odnosu na ovogodišnji plan, preneo je "Jutarnji list".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.