PRVA AKCIJA STEJT DEPARTMENTA: Obaraju odluku Trampove administracije o Kini

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jan.2021, 18:32

PRVA AKCIJA STEJT DEPARTMENTA: Obaraju odluku Trampove administracije o Kini

Novi udarac na prethodno donete odluke Trampove administracije

Američki Stejt department preispituje odluku Trampove administracije prema kojoj je Kina počinila genocid i zločine protiv čovečnosti represijom nad muslimanima Ujgurima koji žive u regionu Sinđijang, izjavila je kandidat američkog predsednika Džoa Bajdena za ambasadorku pri Ujedinjenim nacijama.

- Stejt department to sada preispituje jer nisu bile ispoštovane sve procedure - rekla je Linda Tomas-Grinfild >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pred Komitetom Senata za spoljne poslove. Ona je dodala da Stejt department radi na tome da procedure budu ispoštovane da bi se obezbedilo da takva odluka može biti održiva.

Podsetimo, bivši američki državni sekretar Majk Pompeo je prošle nedelje, dan uoči inauguracije Bajdena, saopštio da je "nakon pažljivog proučavanja dostupnih činjenica došao do zaključka da je, u najmanjoj meri od marta 2017. godine Kina izvršila zločin protiv čovečnosti u Sinđijangu".

- Osim toga, došao sam do zaključka da je Kina tamo izvršila genocid - naveo je Pompeo.

Kineske vlasti su više puta negirale tvrdnje Vašingtona da se u Ujgurskoj autonomnoj oblasti krše prava i slobode lokalnog stanovništva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.