PROTESTI IMALI EFEKTA? Poljska Vlada odložila pooštravanje Zakona o abortusu

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Nov.2020, 01:31

PROTESTI IMALI EFEKTA? Poljska Vlada odložila pooštravanje Zakona o abortusu

Skoro dve nedelje stotine hiljada žena u Poljskoj protestvovalo je, osuđujući nova pooštravanja Zakona o abortusu

Nakon 12 dana protesta, poljska Vlada odlučila je da odloži objavljivanje i sprovođenje presude Visokog suda kojom se pooštrava Zakon o abortusu.

Podsetimo, Sud ove zemlje odlučio je 22. oktobra da prekidanje trudnoće krši Ustav i dozvolio abortus samo u slučajevima da postoji rizik po život žene ili onda kada je prilikom začetka počinjeno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << krivično delo, poput silovanja ili incesta.

Skoro dve nedelje stotine hiljada žena u Poljskoj prkosilo je ograničenjima koronavirusa da bi učestvovalo u ogromnim skupovima koji su osudili taj potez.

Zakon je trebalo da bude formalno usvojen u ponedeljak, a kako se to nije desilo, on neće imati zakonsku moć.

Vladin zvaničnik rekao je da liderima treba vremena za raspravu o osporenoj odluci, a premijer poziva na razgovore sa demonstrantima i opozicionim zakonodavcima kako bi pronašli rešenje.

- U toku su razgovori i bilo bi dobro odvojiti malo vremena za dijalog i pronalaženje novih stanovišta u ovoj situaciji koja je teška i pobuđuje velike emocije - rekao je portparol Mateus Moraviecki.

Predsednik Andržej Duda, koji je saglasan sa Vladom, predložio je novi zakon koji bi dozvolio pobačaj fetusa sa oštećenjima opasnim po život, ali ih zabranio zbog poremećaja poput Daunovog sindroma.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.