PROPALA IDEJA ZAPADA ZA KOSMET: Okupljanje našeg naroda oko Srpske liste jedina šansa za opstanak

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jan.2021, 17:24

PROPALA IDEJA ZAPADA ZA KOSMET: Okupljanje našeg naroda oko Srpske liste jedina šansa za opstanak

U društveno-političkoj sferi na KiM za Srbe nema mesta

Okupljanje Srba oko jedinstvene Srpske liste predstavlja jedini ispravan odgovor na političkom planu, jer nijedna od međusobno suprotstavljenih albanskih partija nije pokazala spremnost za bilo kakav pozitivni iskorak prema Srbima na Kosmetu, rekao je Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost.

- Šire posmatrano, odbijanje ključnih međunarodnih aktera da priznaju propast ideje o nekakvom multietničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kosmetu, zbog čega se i odbacuje jedini realističan i u praksi održiv koncept razgraničenja, vodi ka moralnom sunovratu, u kojem se Srbi primoravaju na integraciju u društveno-političku zajednicu koja niti može niti želi da ih prihvati za ravnopravne činioce - rekao je Starović.

Prema njegovim rečima, bezmalo 22 godine nakon što je takozvano Kosovo "voljom međunarodnih moćnika predato u ruke albanskih lidera, i to mahom komandanata terorističke OVK, nisu stvoreni ni minimalni preduslovi za razvoj multietničkog društva na prostoru južne srpske pokrajine".

- Uprkos proklamovanim zalaganjima, pa i ustavnim rešenjima koja propisuju jednakopravnost svih zajednica, u društveno-političkoj sferi na KiM za Srbe nema mesta i oni se do danas posmatraju kao nekakav remetilački faktor koji se u najboljem slučaju ima tolerisati zbog predstave koja se kreira pred međunarodnim sponzorima Kosova - rekao je Starović.

U takvim okolnostima, kako kaže, sasvim je prirodno to što Srbi svoju šansu za opstanak na Kosovu i Metohiji vide isključivo u tesnoj vezi sa Beogradom, "bez čije pomoći i podrške bi bili prepušteni volji Albanske većine, koja za pune dve decenije nije pokazala volju da im obezbedi garantovana i u čitavom civilizovanom svetu podrazumevana prava".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.