PRONAĐENA DREVNA CRKVA U MALOM IĐOŠU: Arheološka istraživanja dala NEOČEKIVANE REZULTATE

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Avg.2019, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRONAĐENA DREVNA CRKVA U MALOM IĐOŠU: Arheološka istraživanja dala NEOČEKIVANE REZULTATE

U sklopu priprema za izgradnju prečistača od kojeg se očekuje da zaštiti reku Krivaju i životnu sredinu, Opština Mali Iđoš finansirala je arheološka istraživanja.

Završetak zaštitnih arheoloških istraživanja uslov je da se krene u postavljanje mreže kablova za napajanje prečistača, a cilj je da se dokumentuje i sačuva sve što bi moglo biti ugroženo budućim zemljanim radovima.

Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Subotice, nadležan je za ovo područje, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a istraživanja su počela pre dve nedelje i potrajaće još nekoliko nedelja. Radnici su, naime, kopajući na samom izlasku iz Feketića, iznad obale reke Krivaje, naišli na arheološki materijal, pa su lokalitet na sebe preuzeli arheolozi.

Kako sada izgleda, reč je o srednjovekovnoj seoskoj crkvi i groblju. Za sada su otkopani skeleti u 16 grobnih mesta.

Subotička ustanova od pretprošle godine realizuje projekat „Arheološka mapa severne Bačke”, koji podrazumeva sistematsko mapiranje arheoloških nalazišta u ovoj oblasti. Do sada su pokrivene opštine Kanjiža, Senta, Ada-Mol i evidentirano je oko 500 novih arheoloških lokaliteta. Naredne godine projekat će obuhvatiti i opštinu Mali Iđoš.

Pogledajte rezultate

BONUS VIDEO: NEOBIČNO ISTRAŽIVANJE: Ovako bi izgledala Zemlja da na njoj ostane SAMO 100 LJUDI (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.