Izvor: Blic, 20.Jan.2018, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRONAĐEN SVETI GRAL U MEDICINI Naučnici našli test za otkrivanje raka PRE POJAVE SIMPTOMA?

Naučnici sa Univerziteta Džon Hopkins navodno su pronašli metod za rano otkrivanje raka kod osoba koje još nisu razvile nikakve simptome, a ukoliko dalja istraživanja potvrde ove navode, sveti gral u medicini konačno bi mogao da bude pronađen.

Oni su naime, pronašli metod kojim samo jedan test krvi može da otkrije rak sa 98 odsto tačnosti kod pacijenata bez ikakvih simptoma, prenosi Dejli mejl.

Test nazvan CancerSEEK, uzima iz DNK mutirane ćelije u krvi i na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << taj način "otkriva" rak. Iako tačnost testa varira od tipa raka, naučnici poručuju da je njegova tačnost prosečno oko 70 odsto.

To je, dodaju, bolje od za sada poznatih metoda za rano otkrivanje raka.

Ako postane deo rutine prilikom skrining programa, naučnici veruju da bi ovaj test mogao na vreme da otkrije rak, a time i povećava šansu pacijentima da ga prežive.

- Ovaj test predstavlja sledeći korak u promeni fokusa istraživanja raka od kasnog na rano dijagnosatikovanje bolesti, za koje verujem da će biti ključno za smanjivanje smrtnosti obolelih od raka - rekao je profesor Bert Vogelstajn sa Džon Hopkins Univerziteta.

U SAD oko 39 odsto odraslih će biti dijagnostikovan rak u nekom periodu života.

Naučnici su analizirali krv 1005 obolelih od raka u ranoj fazi i to raka jajnika, jetre, želuca, pankreasa, pluća i dojki, a nijednom od učesnika u testiranju se rak nije proširio.

Istraživanje je pokazalo da je metoda CanserSEEK tačno detektovala više od 90 odsto raka jajnika i jetre.

Ovaj test je, međutim, u manje od jedan odsto detektovao rak kod zdravih osoba. Ukoliko postane dostupan njegova cena će biti oko 500 dolara.

Naučnici planiraju da sprovedu petogodišnje istraživanje na oko 50.000 žena koje nemaju rak, a budu povrgnute ovoj metodi ranog otkrivanja.

Ipak, Nitzan Rosenfelt sa univerziteta Kembridž poručuje da ljudi ne treba da očekuju da će test uspeti scaki rak na vreme da otkrije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.