PRIRODNI FENOMEN: Cvetanje Tise od 13. do 15. juna

Izvor: Kurir, 09.Jun.2014, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRIRODNI FENOMEN: Cvetanje Tise od 13. do 15. juna

Glavno rojenje kad će milioni insekata napustiti rečno dno kako bi drevnoj vrsti obezbedili novu generaciju, očekuje se između 13. i 15. juna.

NOVI BEČEJ - Ni ovog  juna poštovaoci Tise neće ostati uskraćeni za prirodni fenomen - cvetanje Tise. Turistički poslenici i biolozi ističu da su prethodnih dana već viđeni prvi primerci ovih  insekata, ali da se glavno rojenje očekuje između 13. i 15. juna:

"Vođeni nepogrešivim biološkim satom, milioni insekata >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << “Tiskog cveta” napustiće glineni dom koji se nalazi na rečnom dnu, i u ritualnoj ljubavnoj igri, prekriti reku sa ciljem da obezbede drevnoj vrsti nova pokoljenja. Tiski cvet živi tri godine, od čega skoro sve vreme, kao larva na dnu reke.

U vreme ljubavnog plesa, prvo kao larve, izlaze mužjaci I pretvaraju se u žute insekte. Nakon parenja oni uginu, a to se desi I sa ženkama čim polože jajašca. U čast ovog prirodnog fenomena, svake godine organizujemo posmatranje cvetanje Tise sa obale, ali iz čamaca i brodova" kaže za Kurir Nevena Subotić, iz Turističke organizacije opštine Novi Bečej.

U ovoj banatskoj varošici diče se i neizostavnim vatrenim performansom na Tisi:

"Ljudi svećice utisnute u čamčiće od liciderskih srca puštaju u reku ljubavi. Svećice  želja, uglavnom ljubavnih, neki puštaju tajno, a neki javno sa nadom da će im se ispuniti.  Drago nam je što ćemo, između ostalih, ugostiti i najpoznatiju “loto devojku”, Suzanu Mančić. Ona je izrazila želju da prisustvuje čarobnom prizor od kojeg zastaje dah" otkriva naša sagovornica.

Cvetanje Tise prethodnih dana uočeno je i kod Kanjiže. I u ovom gradu očekuju idućeg vikenda brojne goste koji će uživati u gracioznoj ljubavnoj igri insekata čija se starost procenjuje na oko 200 miliona godina.

Biolozi kažu da do ovog fenomena dolazi kada se temperatura vode kreće od 22 do 24 stepena Celzijusove skale, i to u toku kasnih popodnevnih sati. Idealna temperatura vazduha treba da iznosi između 28 do 32 stepena. Nekada je cvetanje Tise bilo intenzivinje jer je reka bila čistija.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.