PRIMENITE OVIH ŠEST SAVETA Najstresniji period između 18. i 33. godine: Važno je da se ZAŠTITITE

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jul.2019, 22:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRIMENITE OVIH ŠEST SAVETA Najstresniji period između 18. i 33. godine: Važno je da se ZAŠTITITE

Prema istraživanju, žene su pod većim mentalnim pritiskom od muškaraca

Od punoletstva do 33. godine najviše smo na udaru stresa. Tako bar govore rezultati nedavnih istraživanja, koji su pokazali da se najstresniji životni period odvija baš u ovom periodu. Posebno je važno istaći da velika količina proističe zbog posla.

Posle 33. godine nivo stresa počinje da se smanjuje.

Takođe, prema ovom istraživanju, žene su pod većim mentalnim pritiskom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od muškaraca.

Kako da zaštitite sebe od stresa na radu?

Postavite priorite

Osobe podložne stresu obično imaju potrebu da kontrolišu sve aspekte situacije i to odjednom, iako ih realnost uči da je to nemoguće. Prihvatite da ne možete sve poslove uraditi istovremeno i da su greške sastavni deo rada. Dobro bi bilo da na početku svakog radnog dana napravite listu obaveza, a zatim da precrtate sve ono što nije ni hitno, ni neophodno da se obavi.

Redovno pravite pauze

Na svakih par sati rada, odvojite nekoliko minuta da duboko udahnete, protegnete se i malo odmorite. Odaberete za to određeni prostor na poslu, a ako ne možete da se udaljavate sa radnog mesta, zamislite ga u glavi. Neka od tehnika relaksacije bi mogla da bude veoma korisna za vas.

Odmor i prijatelji čuvaju zdravlje

Život nije samo posao, već i relaksacija kroz sport, zabavu, druženje i hobi koji pružaju mogućnost sagledavanja ličnih vrednosti iz šire perspektive. Priključite se nekoj grupi, sportskoj ili edukativnoj, pozovite stare prijatelje i provedite dan u prirodi. Za to vreme obavezno isključite telefon i komjuter. Kvalitetno provedeno slobodno vreme je od velike važnosti za mentalno zdravlje, a za redukciju stresa, i druženje sa ljudima koji su iz drugog miljea od onog koji indukuje stres.

Izbegavajte nepotrebne konflikte

Konflikti su sastavni deo života, ali to ne znači da su uvek korisni i potrebni. Ljudi imaju pravo da razmišljaju drugačije od vas i da dele drugačije vrednosti. Nema nikakvog razloga da se na poslu prepirete oko politike ili drugih društvenih pitanja, bez obzira koliko je to vama intimno važno. Čuvajte svoju privatnost i izbegavajte otkrivanje privatnosti drugih kroz ogovaranja i preperičavanja.

U redu je potražiti pomoć

Promena načina na koji se doživljava situacija na poslu može da ima ključnu ulogu u redukovanju stresa i prevenciji ozbiljnijih psihofizioloških posledica njegovog prisustva. Kada je u pitanju traženje pomoći, najbolje je obratiti se psihologu ili psihoterapeutu. Za promenu načina razmišljanja, kao i za tretman psiholoških posledica stresa u vidu anksioznih i depresivnih stanja, veoma dobar efekat imaju metode i tehnike iz spektra kognitivno-bihejvioralnih psihoterapija.

Promenite posao

Ponekad vam posao jednostavno ne odgovara, pa uz sve napore da promenite način razmišljanja, prihvatite postojeće okolnosti i naučite da redukujete stres, osećate se i dalje sputano, zarobljeno i neautentično. Tada je dobro razmisliti o promeni radne sredine, ali ne u vidu bega iz postojeće situacije, već promišljeno, u skladu sa sopstvenim vrednostima i profesionalnim ciljevima. Važne odluke se uvek donose bistre glave.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.