PRILIKA DA ZEMLJU PRIKAŽEMO NA NAJBOLJI NAČIN: Vučić danas sa Solberom, Lavrovim i  El Sisijem

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Sep.2017, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRILIKA DA ZEMLJU PRIKAŽEMO NA NAJBOLJI NAČIN: Vučić danas sa Solberom, Lavrovim i El Sisijem

Predsednik Srbije sa svetskim vrhom

Predsednik Aleksandar Vučić, koji predvodi delegaciju Srbije na zasedanju Generalne skupštine UN, započinje danas službene razgovore u okviru foruma svetske organizacije, bilateralnih susreta i prijema koje odvojeno priređuju generalni sekretar UN Antonio Guterš, predsednik SAD Donald Tramp i najviši zvaničnici EU.

Vučić se kasno sinoć, po srednjeevropskom vremenu, pridružio skupu koji je okupio više od 100 šefova država >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i vlada.

Pre otvaranja Generalne debate, koja okuplja više od 100 lidera sveta, Vučić će prisustvovati prijemu koji za šefove delegacija priređuje prvi čovek UN Gutereš.

Kako je predviđeno, tokom dana će imati odvojene sastanke sa predsednicom Kraljevine Norveške Ernom Solberg, ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom i predsednikom Egipta Abdelom Fatahom El Sisijem.

Takođe, predsednik Srbije će prisustvovati prijemu koji priređuju predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsednik Evropske komisije Frank Timermans i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Vučić će prisustvovati i pratećem događaju na visokom nivou u organizaciji predsednika Francuske Emanuela Makrona - prezentaciji Globalnog pakta o zaštiti životne sredine.

Predsednik Republike će uveče biti među zvanicama na prijemu koji priređuje predsednik SAD Donald Tramp.

Kako je najavljeno, glavne teme u Njujorku biće zaštita klime, nuklearno razoružanje i reforma Svetske organizacije, a u žiži najvećeg interesovanja biće svakako situacija na korejskom poluostrvu, ali i druga uveliko otvorena pitanja na globalnoj sceni.

Tu je i prekomponovanje odnosa na evropskom kontinentu, ali, svakako, i Zapadni Balkan, čiji značaj po EU su mnogi skloni da potcenjuju, iako preko regiona u Uniju ide štošta, i dobro i loše.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da se u regionu pojavio novi "igrač", Kina, koji je, kako je nedavno konstatovao Njujork tajms, proglasio da je Srbija centar njene infrastrukturne inicijative "Jedan pojas, jedan put", što tu zemlju "može dovesti na put sudara sa projektima Evropske unije u regionu".

Stoga će predsednik Vučić, u trenutku resetovanja odnosa sa Prištinom, te u okolnostima u kojima je politika Zagreba, posebno zatezanje odnosa sa Sarajevom, pa i Slovenijom, pod lupom, sigurno biti zanimljiv sagovornik mnogima u Njujorku.

- U takvoj situaciji u regionu, mudra srpska politika može da donese mnogo, i Srbiji i regionu - ocenjuje predsednik think-thank organizacije Ist-vest bridž, Jovan Kovačić.

I predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht ukazuje na činjenicu da je zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija jedno je od najznačajnijih okupljanja državnika sveta.

Boravak predsednika Vučića prilika je da Srbija još jednom pokaže svoju uravnoteženu politiku prema Zapadu i Istoku sa ciljem ulaska u EU, ističe politički analitičar Dejan Vuk Stanković, uz ocenu da predsednik Srbije može da relaksira odnose Beograda i Vašingtona.

Stanković ukazuje da se na tom svetskom skupu okupljaju najznacajniji državnici i da samo prisustvo otvara mogućnost da se kroz učešće, bilo u raspravi, bilo kroz bilateralne kontakte, poboljša položaj Srbije u vrlo složenim i delikatnim okolnostima u kojima se zemlja nalazi.

Sam Vučić je uoči puta ocenio da je sve što će se zbivati u Njujorku pokušaj daljeg utemeljivanja stabilnosti i bezbednosti regiona, sa ciljem da možemo brže da se razvijamo, istakao je Vučić.

- Pokušaćemo da iskoristimo ovu priliku da zemlju predstavimo na najbolji način, dovedemo dalje investitore i promovišemo bolju budućnost Srbije - rekao je Vučić.

Uoči današnjeg početka Generalne debate u okviru 72.Generalne skupštine UN, kojoj prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u Njujorku su na snazi opsežne mere bezbednosti.

Sedište svetske organizacije je bukvalno pod „opsadom“ policijskih snaga zbog dolaska više od 100 lidera sveta, među kojima su prvi put američki predsednik Donald Tramp i njegov francuski kolega Emanuel Makron.

Ulice u široj okolini sedišta UN na Ist riveru zatvorene su za vozila koja nemaju propusnicu, a u čitavom gradu u proteklih par dana otežan je saobraćaj zbog brojnih gostiju koji pristižu, pa i američkog predsednika zbog kojeg se, prilikom svakog njegovog kretanja, zatvaraju svi putevi za saobrahaj, ali i pešake.

Sedište UN se ne „brani“ samo sa kopna, na kojem su pripadnici UN policije, američke policije i specijalnih jedinica američkih snaga bezbednosti, već i na reci, na čijoj obali se nalazi svetska organizacija.

Patroliraju brojni policijski čamci na kojim se nalaze teško naoružani policajci.

Današnjem otvaranja Generalne skupštine UN prethodio je prijem koji je priredio generalni sekretar Antinio Gutereš.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.