PRIJATELJSKI SIGNAL IRANU: Južna Koreja donela odluku koja će razbesneti Amerikance

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2021, 11:47

PRIJATELJSKI SIGNAL IRANU: Južna Koreja donela odluku koja će razbesneti Amerikance

Seul se okreće pregovorima

Prema diplomatskom izvoru, Južna Koreja je pomerila svoju mornaričku jedinicu za borbu protiv gusara dalje od Ormuskog moreuza, kako bi "pojačala pozitivnu atmosferu" uoči pregovora sa Iranom oko zaplenjenog korejskog tankera za naftu - javila je novinska agencija Jonhap.

Izvor Jonhapa saopštio je da je povlačenje jedinice došlo pre dolaska južnokorejske delegacije na čelu sa prvim savetnikom ministra spoljnih poslova Čoji Jongunom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Teheran, kako bi razgovarao sa visokim iranskim zvaničnicima o tankeru i drugim pitanjima.

- Da bi se stvorila povoljna atmosfera za pregovore, jedinica Zhonghe, na koju Iran osetljivo gleda, sklonjena je iz moreuza - dodajući: "Odluka je imala za cilj da pošalje  prijateljski signal Iranu pre pregovora." Zvaničnik južnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova odbio je da potvrdi povlačenje jedinice.

Južna Koreja, ubrzo nakon što je Iran zauzeo njen tanker, poslala je razarač mornaričke jedinice u vode u blizini Ormuškog tesnaca. Izveštaji kažu da je iranski ambasador Saed Badamči Šabestari izrazio Seulu svoje nezadovoljstvo tim potezom.

Iranska revolucionarna garda zadržala je brod MT "Hankok Kimi", tvrdeći da je zagađivao okruženje, 4. januara. Prošlonedeljni razgovori o puštanju broda završeni su bez velikog napretka, u trenutku kada Teheran kaže da je zaplena broda čisto "tehnička stvar", u skladu sa svojim zakonskim i sudskim postupcima, dok Seul traži diplomatsko rešenje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.