PREŽIVELA NACISTE I LOGOR, A SADA JOJ PRETE SMRĆU! Italijanskoj senatorki dodeljena POLICIJSKA ZAŠTITA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Nov.2019, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREŽIVELA NACISTE I LOGOR, A SADA JOJ PRETE SMRĆU! Italijanskoj senatorki dodeljena POLICIJSKA ZAŠTITA!

Liliana Segre (89), doživotna senatorka koja je preživela ozloglašeni nacistički logor Aušvic, postala je simbol najgorih antisemitskih tenzija u Italiji od Drugog svetskog rata

Ona je, kako javljaju mediji, dobila policijsku zaštitu, jer je proteklih dana dobijala brojne pretnje smrću na društvenim mrežama.

Segre je svakodnevno postala meta najstrašnijih napada na društvenim mrežama, nakon što je pokrenula predlog o formiranju komiteta za borbu protiv mržnje, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rasizma i antisemitizma. Predlog je usvojen u Parlamentu, ali bez glasova desničarskih partija, javlja AP.

Euroskeptična liga Matea Salvinija, centralno-desničarska Forca Italija Silvija Berluskonija i krajnje desna Italijanska braća Đorđije Meloni, ostali su uzdržani.

Tutto il rispetto per Liliana Segre , e per tutto quello che ha patito da bambina.' E' stata nominata senatrice a vita che credo sia un piccolo risarcimento che le permetterà di vivere fino alla fine in maniera agiata. https://t.co/Q8jjKfUkiz di @ilGiornale

— luigi carta (@CartaLuigi) November 7, 2019

Meloni je rekla da je ostala uzdržana jer se komisija nije bavila ulogom islamskog ekstremizma u antisemitizmu. Salvini je rekao da se brine da će predlog ograničiti slobodu izražavanja i da će „levica kao rasizam poturati ono što je za nas verovanje ili pravo da kažemo ''prvo Italijani". Forca Italija je predlog za formiranje Komiteta takođe nazvala pokušajem "političke cenzure".

Do kraja septembra u Italiji je prijavljeno 190 antisemitskih incidenata, od čega 120 na društvenim medijima, u poređenju sa 153 takva incidenta za 2018. i 91 za celu 2017. godinu.

Liliana Segre je rođena u Milanu 1930, a sa ocem je pobegla iz Italije od nacista u decembru 1943. godine. Međutim, otac i ćerka nisu uspeli da dobiju utočište u Švajcarskoj i poslati su u koncentracioni logor Aušvic. Tu su joj i otac i baka i deka ubijeni.

Ona je preživela, ali je zajedno sa ostalim Jevrejima prebačena iz Aušvica u nemački logor Ravenzbruk.

Posle nekoliko nedelja prbacili su je u još jedan koncentracioni logor, a oslobodili su je pripadnici Crvene armije.

Prošlog januara italijanski predsednik Serđo Matarela dodelio joj je titulu doživotne senatorke.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.