PREVOZIĆE BATALJON VOJSKE SA TEHNIKOM: Rusi započeli rad na novom TEŠKOM TRANSPORTNOM AVIONU SLON (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Nov.2019, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREVOZIĆE BATALJON VOJSKE SA TEHNIKOM: Rusi započeli rad na novom TEŠKOM TRANSPORTNOM AVIONU "SLON" (FOTO/VIDEO)

Spolja gledano novi avion liči na svog prethodnika An-124.

Ruski institut CAGI objavio fotografiju makete perspektivnog superteškog vojno-transportnog aviona "Slon" koji treba da zameni teške transportere An-124 "Ruslan". Maketa je napravljena za potrebe njenog testiranja u vazdušnom tunelu instituta. Dužina makete je 1,63 metra, raspon krila 1,75 metara a težina 120 kilograma, prenosi portal Bog Rata.

Zarad smanjenja mase ove zaista impozantne letelice, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u izradi njenog trupa su upotrebljene legure od aluminijuma koje odlikuje mala specifična težina. Elementi aviona koji će biti opterećeni biće izrađeni od konstrukcionog čelika. "Slon" će po svojim ukupnim tehničko-taktičkim karakteristikama, biti zaista superiorna letelica u svojoj klasi.

- Najsloženiji deo posla prilikom rada na novom avionu je vezan za njegova krila. Ona imaju složen prostorni oblik radi obezbeđenja visokih aerodinamičkih karakteristika u krstarećem režimu letenja - izjavio je zamenik načelnika tehnološkog odseka za eksperimentalne projekte Andrej Sidorov.

Russian aerodynamic research house TsAGI releases wind tunnel model of one concept for a Russian-sourced An-124 replacement. And I will call it Fred-ski. https://t.co/c821tb8PEg pic.twitter.com/QnIqwCl2QN

— Steve Trimble (@TheDEWLine) November 5, 2019

Maketa ovog aviona će biti testirana u transoničnom vazdušnom tunelu T-106. Naredne godine je planirano da se odradi čitava serija testova na eksperimentalnom modelu ovog aviona, gde će se pored ponašanja ovog aerodinamičkog oblika u krstarećem režimu leta, pratiti i njegovi parametri tokom simulacije sletanja i poletanja.

Spolja gledano teški vojno-transportni avion "Slon" liči na svog prethodnika An-124, ali se ipak razlikuje po nekim veoma važnim detaljima.

Pre svega, značajno je povećana njegova nosivost koja je porasla za čitavih 60 tona. An-124 može da podigne teret do 120 tona, dok će "Slon" moći da ponese gotovo 180 tona. Teretni odsek je značajno proširen, a na njegovom plafonu će se naći nekoliko šina za dizalice za utovar i istovar tereta težine do 30 tona. Iznad teretnog odseka će se nalaziti deo za prevoz putnika kapaciteta do 100 ljudi.

Pretpostavka je da će se uobičajena konfiguracija prevoznog odseka sastojati od gotovo 400 vojnika sa punom ratnom opremom zajedno sa 14 oklopnih automobila "Tigr-M" ili pet lakih tenkova "Sprut".

Avion će pokretati perspektivni motori PD-35 koje će odlikovati izuzetna snaga. Radi lakšeg "parkiranja" ovog kolosa od letelice planirano je da se krila dugačka 88 metara mogu preklapati, kao kada je to slučaj sa lovačkim avionima koji se baziraju na nosačima aviona.

RUSKA GRDOSIJA! Sat vremena leta košta 6.000 dolara: Ovo je NAJVEĆI AVION na svetu (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.