PREVARA-VEKA-Da-li-ste-znali-da-je-najcuvenija-fotografija-na-svetu-falsifikat

Izvor: medio.rs, 17.Nov.2014, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREVARA-VEKA-Da-li-ste-znali-da-je-najcuvenija-fotografija-na-svetu-falsifikat

Ono što je interesantno je da je prvi zdesna navodno slovački radnik Gusto Popović koji je ovu fotografiju poslao ženi. On tvrdi da je slika nameštena i da je ispod čelične konstrukcije bio drveni pod

Fotografija nazvana “Ručak na vrhu nebodera” napravljena je 1932. godine i prikazuje 11 radnika na čeličnoj konstrukciji Rokfelerovog centra u Njujorkutokom gradnje. Ona oslikava radnike koji bezbrižno jedu svoj ručak na visini od 256 metara.

Ova legendarna >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << fotografija bila je predmet dokumentarca “Čovek na ručku”(Men at lunch), kojim su pokušali da odaju poštovanje doseljenicima u SAD. Međutim, ovaj film se okrenuo i analizi pozadine najčuvenije slike u 20. veku.

Iako je fotografija više od 80 godina predstavljala heroje koji su gradili Menhetn, braća Šon i Emon O Kualajn iz zapadne Irske 2009. godine su shvatili da se o čuvenoj slici zapravo vrlo malo zna, pa su odlučili da naprave dokumentarac o njoj.

Foto: Wikipedia / Jared Kofsky

Mnogi ljudi pogrešno misle da se radilo o gradnji zgrade Empajer stejta, a čelična konstrukcija zapravo pripada Rokfelerovom centru. Veruje se da je u pitanju nameštena slika koju je Rokfelerov centar napravio kao deo promocije svoje nove zgrade.

Braća Šon i Emon se trude da identifikuju svih 11 radnika na fotografiji. Za sada su uspeli da pronađu imena samo polovine muškaraca. Ono što je interesantno je da jeste da je prvi zdesna navodno slovački radnik Gusto Popović koji je ovu fotografiju poslao ženi. On tvrdi da je ova slika nameštena i da je ispod čelične konstrukcije zapravo bio drveni pod.

Pored ove, postoji i fotografija na kojoj radnici na čeličnoj konstrukciji mašu kapama.

- U dubini duše se nadamo da nikad nećemo otkriti sve identitete, jer je upravo misterija ono što čini ovu fotografiju zanimljivom – rekao je Šon.

Pogledajte video:

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.