PRETI NAM NOVA PANDEMIJA! Nemački virusolog upozorio svet - ovaj virus bi mogao da izazove novu katastrofu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Nov.2020, 09:51

PRETI NAM NOVA PANDEMIJA! Nemački virusolog upozorio svet - ovaj virus bi mogao da izazove novu katastrofu!

U pitanju je MERS-KoV, on postoji i pravimo radnu grupu koja će se njemu posvetiti, izjavio je Kristijan Drosten iz instituta Šarite.

Nemački virusolog upozorio je na opasnost novog virusa koji bi mogao da izazove pandemiju. Glavni virusolog berlinskog Šaritea rekao je da je virus MERS, KoV, prema njegovom mišljenju, kandidat za sledeću pandemiju.

Drosten je, nemačkom portalu "Kapital", rekao da koronavirus od nauke dobija dovoljno pažnje i da se u vezi s tim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << već sve čini.

Zbog toga namerava, kako je objasnio, da uspostavi malu radnu grupu koja bi se posvetila novom virusu. Inače MERS (Middle East Respiratory Syndrome) pripada grupi koronavirusa i prvi put se pojavio 2012. na arapskom poluostrvu.

Kao i korona, i MERS izaziva infekcije disajnih organa, zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija taj virus uvrstila među prioritetne bolesti, kojima se pridaje velika pažnja. Javlja se pretežno u zimskom periodu i manifestuje se simptomima poput povišene temperature, groznice kašlja, problema sa disanjem.

Zapaljenje pluća je čest nalaz kod obolelih kao i dijareja.

Prema podacima SZO, ovo je zarazna bolest koja se prenosi s inficiranih životinja na čoveka, ali poreklo virusa nije potpuno razjašnjeno. na osnovu dosadašnjih ispitivanja veruje se da je najpre cirkulisao u populaciji slepih miševa, s kojih je u davnoj prošlosti prenet na kamile. Utvrđeno je da su sojevi izolovani kod kamila u nekoliko zemalja identičnih sojevima koji su izolovani kod obolelih osoba. jednogrbe kamile smatraju se glavnim izvorom infekcije, ali na koji način dolazi do prenošenja virusa s ovih životinja na čoveka, još uvek nije razjašnjeno.

- Prenošena virusa među ljudima jeste ograničeno, što znači da se MERS-KoV prenosi između ljudi koji su u bliskom kontaktu, prvenstveno na osobe koje žive s inficiranom osobom, neguju ili leče obolele u zdravstvenim ustanovama, bez adekvatne prevencije kontrole infekcije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.