PRELETAČEVIĆIMA ODZVONILO! Menjaju se pravila: Nema više promene stranačkih boja!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Okt.2018, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"PRELETAČEVIĆIMA" ODZVONILO! Menjaju se pravila: Nema više promene stranačkih boja!

Najavljena je promena Poslovnika Narodne skupštine

Poslanik koji odluči da promeni stranačke boje, posle izbora neće moći da "preleti" u neki drugi klub, već će mu jedina opcija biti da postane samostalni tribun. To će, najverovatnije biti jedna od promena u Poslovniku Skupštine Srbije, koji je donet pre osam godnia.

Na tom dokumentu počela je da radi predsednica Skupštine Maja Gojković, a cilj je da se spreči da oni koji nisu učestvovali na izborima, kasnije, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zahvaljujući "preletačima", dobiju predstavnike u poslaničkim klupama.

Namera je, kako se navodi, i da se stane na put praksi da predstavnici koje je narod birao zato što zastupaju jedan program, kasnije pređu u suparničku stranu i brane nešto sasvim drugo.

Gojkovićeva kaže da je zahvaljujući predsedniku parlamenta Slovačke, koja je nedavno menjala skupštinski dokument, dobila uporedni pregled svih "pravilnika" iz Evropske unije.

- Pitanje ''preletača'' može da se reši Poslovnikom. Takve primere prelazaka iz kluba u klub nismo našli u EU. Nenormalno je da izborni rezultati kažu jedno, a posle se stvari menjanju - rekla je Gojkovićeva.

Odgovarajući na pitanje može li prepreka da bude to što je poslanik vlasnik mandata, ona kaže da ne može izborni zakon određivati šta će biti posle izbora, a da Poslovnikom kao skupštinskim zakonom ovo pitanje može da se reši.

- Slovački poslovnik je među najliberalnijim. Evropski poslanici više rasprave prenose na odbore, nego na plenum, ali su Slovaci zadržali i taj plenumski deo. Idemo polako, član po član. Nadam se da ću do kraja mandata makar uspeti nekome da pripremim materijal i da to predstavimo na Administrativnom odboru. Verujem da će svi biti zadovoljni - rekla je Gojkovićeva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.