POZORIŠTE IZ STARE PAZOVE NA 44. PALARIKOVOJ SMOTRI  U SLOVAČKOJ

Izvor: TvojPortal.com, 26.Apr.2011, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POZORIŠTE IZ STARE PAZOVE NA 44. PALARIKOVOJ SMOTRI U SLOVAČKOJ

Slovačko pozorište Vlaidmir Hurban Vladimirov iz Stare Pazove ( Slovenske divadlo  VHV ) koje je zimus  proslavili 108. godišnjicu  osnivanja, učestvovaće kao jedini inostarni ansambl  na 44. Narodnoj i pozorišnoj smotri  koja se od 27. aprila  do 1. maja održava u Palarikovoj Rakovi , rodnom mestu velikog slovačkog dramskog pisca , publiciste, sveštenika, agilnog organizatora narodnog i pozorišnog života Jana Palarika (1822-1870), slovačkog Sterije.


Staropazovačko >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << divadlo će na gostovanju u Slovcačkoj izvesti dramu“ Kad dunu prolećni vihori „ ( Ked' veju jarne vichre ) poznatog i plodnog dramskog pisca Vladimira  Hurbana Vladimirova  ( 1884-1950)  ) autora preko 60 drama ,   čije ime nosi pozorište,  izvednoj u prošloj sezoni u  dramaturškoj obradi  i sceskoj  realizaciji Miroslava Benke , koji je bio i auotr  total dizajna.Ova predstava je proglašena za najbolje pozorišno ostavrenje na   prošlogodišnjem 52.festivalu dramskih amtera Srbije u Kuli   pobedivši u šest kategorija, a sam Benka je dobio tri šrve nagrade  ( za režiju, total dizajn i kreiranje pozorišnog plakata). Na 44.smotru u Palarikovu Rakovu „Vihori...“ su pozvani kao pobednici  festivala slovačkih autora  koji je pod tradicionalnim nazivom DIDA održan prošle godine u Pivnicama .

Zaaimljivo je da je staropazovačko pozorište VHV čija je predstva rađenana maloj sceni  po Čehovljevoj jednočinki  „Krčma na glavnom drumu“ u  postavci i total dizajnu takođe Miroslava Benke,pobedila na nedavno završenim 42. Slovačkim pozorišnim lovorikama, pozvana na pozorišni fstival Scensku žetvu koji se krajem avgusta održava u Martinu, poznatom kulturnom i obrazovnom centru Slovačke.
Branko Rakočević

stara pazovapozorišteslovaci

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.