POVERLJIVI BRITANSKI DOKUMENTI DOKAZUJU DA SU PRESUDE HAGA APSURDNE: Ceo svet zna istinu o Srebrenici - Srbi su prvi napadnuti

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jun.2021, 00:08

POVERLJIVI BRITANSKI DOKUMENTI DOKAZUJU DA SU PRESUDE HAGA APSURDNE: Ceo svet zna istinu o Srebrenici - Srbi su prvi napadnuti

Sve je decidno navedeno

Koliko su apsurdni kriterijumi po kojima se "merila" presuda generalu Ratku Mladiću u Hagu, možda najbolje pokazuje i to da ni na koji način nisu uzeti u obzir poverljivi dokumenti britanske vlade o Srebrenici, u kojima se jasno vidi da nije postojao plan vrha RS za osvajanje ove enklave.

Prošle godine na sajtu Nacionalnog arhiva Velike Britanije objavljeni su dokumenti njihovog Ministarstva odbrane sa kojih je skinuta oznaka tajnosti od 11. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jula 1995. u kojima se opisuju događaji koji su prethodili dešavanjima u Srebrenici, kao i reakciji holandskog bataljona UN nakon što su u nju ušle trupe Vojske RS.

- Napad snaga bosanskih Srba na Srebrenicu u julu 1995. isprovociran je od bošnjačke strane, a Pale nisu imale plan da se osvoji enklava, već je do napada došlo na inicijativu lokalnog komandanta - navodi se u službenim dokumentima iz Velike Britanije, koja je je među najžešćim zagovornicima politike da se Srbima prilepi etiketa genocidnog naroda.

U dokumentima se ističe da su "napadi armije bosanskih Srba na Srebrenicu izazvani konstantnim napadima u prethodna tri meseca na njihove rute snabdevanja južno od enklave".

- Napadi ove armije su gotovo sigurno pokrenuti od strane lokalnog komandanta i mi ne mislimo da su deo plana Pala da se pregazi enklava - istaknuto je u dokumentu, uz tvrdnje da je napad izvršen samo s jednom četom i četiri tenka, čime se sugeriše nepostojanje većeg napada.

Obaveštajni podaci ukazivali su i na to da Srbi nisu planirali širenje aktivnosti na druge enklave, jer su, kako je objašnjeno, njihove trupe bile razvučene usled junske ofanzive oko Sarajeva, koju su protiv njih pokrenule bošnjačke trupe.

Sumnje Kanade

U dokumentima je više puta izražavana sumnja na ono što se dešavalo oko Srebrenice. U jednom dokumentu su naglašene i "mračne sumnje" kanadske vlade zašto su bošnjačke snage u Srebrenici pružile slab otpor, te je postavljeno pitanje da li to i Srbi i bošnjačka strana žele da Unprofor ode.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.