POSTOJI RAZLIKA KOD PRIMANJA DRUGE DOZE Dr Radmilo Petrović objasnio u koju ruku bi trebalo da dobijemo cepivo

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jan.2021, 12:00

"POSTOJI RAZLIKA KOD PRIMANJA DRUGE DOZE" Dr Radmilo Petrović objasnio u koju ruku bi trebalo da dobijemo cepivo

Dr Radmilo Petrović objasnio je kako pravilno treba da primimo vakcinu.

Dr Radmilo Petrović, naš čuveni epidemiolog, govorio je o masovnoj vakcinaciji koja je počela u našoj zemlji, ali je objasnio i sam proces imunizacije i dao nekoliko praktičnih saveta čitaocima.

Mnoge zanima u koju ruku bi trebali da prime vakcinu, a dr Petrović je rekao da to nije važno, ali da je pravilo da se za sledeću dozu promeni ruka.

- To što neki preporučuju da se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vakcina primi u manje aktivnu ruku može da se objasni samo time da bude lakše u slučaju lokalnih reakcija na vakcinu kao što su bol na mestu uboda, crvenilo ili otok - objašnjava dr Petrović.

On kaže da se sve dosad dostupne vakcine protiv kovida 19, a trenutno ih imamo tri, a čekamo još nekoliko - "Astra Zeneka", "Džonson i Džonson", od jeseni i "Moderna" - daju u dve doze.

Doktor Petrović smatra da bi obe doze vakcine trebalo da budu iz iste serije, ali kaže i da "nužda zakon menja":

- Prvom dozom pravi se senzibilizacija, naš organizam se praktično upoznaje sa agensom iz vakcine, da bi posle 28 dana taj imunitet od prve doze bio na maksimumu - objašnjava dr Petrović.

- Druga doza dodatno podiže titar antitela na zaštitni nivo koji će trajati od šest meseci do 10 godina, zavisno o kojim vakcinama je reč, a tek kada on počne da opada - radi se revakcinacija - zaključio je epidemiolog.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.