PORUKA U PLAMENU NA POSEBAN DATUM: Spržena kuća koju Srbi nisu hteli da prodaju Albancima (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2020, 17:54

PORUKA U PLAMENU NA POSEBAN DATUM: Spržena kuća koju Srbi nisu hteli da prodaju Albancima (FOTO)

Oguglali smo na ovakve događaje, sada nam je samo ljudski život bitan.

Kuća je zapaljena da bi nam pokazali da su oni ostvarili svoje ciljeve, da su i dalje prisutni, da kad god žele mogu da rade šta hoće, kažu  meštani Orahovca u kome je zapaljena još jedna srpska kuća. I to kuća koju Srbi nisu hteli da prodaju Albancima.

Kuća Nikole Simića u Orahovcu zapaljena je i potpuno izgorela u noći između nedelje i ponedeljka. U požaru nije bilo stradalih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i povređenih, a kuća je planula baš na dan godišnjice povlačenja srpske vojske i policije iz ovog dela Metohije 1999. godine.

Na licu mesta on je zatekao kosovsku policiju koja ga je obavestila da je istraga u toku. Ne očekujem da će biti rezultata istrage, kaže on.

- Oni uvek objave da je uviđaj u toku, a posle toga retko kad dobijemo bilo kakvu informaciju, da li je neko priveden ili okrivljen. Da li je požar podmetnut ili ne, retko kad dobijemo bilo kakvu informaciju, obično se završi na tome da je uviđaj u toku - kaže.

Predsednik Privremenog organa opštine Orahovac ubeđen je da paljenje kuće Simića, pored toga što je vezano za datum povlačenja srpske vojske i policije sa Kosova, ima veze i sa aktuelnim političkim događajima, najavom nastavka pregovora Beograda i Prištine.

Porodična kuća Simića u Orahovcu je noćas u potpunosti izgorela. Prema prvim informacijama požar je podmetnut. pic.twitter.com/99Uc8JiPjZ

— Dalibor Jevtić (@jevticdalibor) June 15, 2020

U strahu, Simići su se tada iz Orahovca preselili u Kruševac. Potresena ovim događajem, ćerka vlasnika Tina Simić nije želela da govori za Sputnjik. Samo nam je rekla da porodica nije želela da proda kuću koja se nalazila na granici srpskog i albanskog dela grada.

Predsednik Privremenog organa opštine Orahovac Aleksandar Micić bio je na mestu događaja. On  kaže da je zatekao stravičan prizor čiji je cilj da utera strah u kosti malobrojnim Srbima koji su ostali u Orahovcu.

- Niko ne može da ostane ravnodušan na činjenicu da je zapaljena kuća, bez obzira što njeni vlasnici nisu tu. Oseća se neki pritisak koji se vezuje i za određene datume. Setite se, za Novu godinu je takođe bilo paljenje kuće, a verujemo da je ovo vezano za datum povlačenja naše vojske i policije 1999. godine. Pomešana su osećanja, tu smo gde jesmo. Nije normalno da kažem da smo navikli na ovakve situacije. Svesni smo da moramo preživljavati to što nam se događa, odlučili smo da ostanemo ovde, imamo razloge za to, posle 20 godina, navikli smo na ovaj život pod pritiskom - kaže Micić.

Olivera Radić, profesorka srpskog jezika iz Orahovca, koja radi i kao novinar, takođe smatra da je paljenje kuće neka vrsta upozorenja. Nije nam svejedno, jer ovo je dokaz da ima onih koji se nisu smirili, da ima onih kojima i dalje smeta srpska kuća, kaže ona.

Ona dodaje da su Srbi u Orahovcu gotovo oguglali na ovakve događaje i da im je sada samo ljudski život bitan.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.