PONS aplikacija – korak ka uklanjanju prepreka za kretanje

Izvor: Megafon.co, 22.Nov.2019, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PONS aplikacija – korak ka uklanjanju prepreka za kretanje

Nepropisno parkirani automobili i najrazličitije arhitektonske barijere svakodnevno ometaju kretanje osoba sa invaliditetom kroz Niš, a tako je i širom Srbije. Fondacija PONS pronašla je način za jednostavno prijavljivanje takvih problema – putem istoimene aplikacije. Aplikacija se može preuzeti sa Play prodavnice i mogu je, osim osoba sa invaliditetom, koristiti svi kada u saobraćaju uvide nepravilnost koju treba rešiti.
Foto – Megafon

„Fondacija PONS je prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << godine počela zagovaranje za što veći nivo sigurnosti osoba sa invaliditetom u saobraćaju. Dobili smo mnogo pritužbi od vozača, pešaka i putnika u javnom gradskom saobraćaju i sa različitim vrstama invaliditeta. Sve pritužbe ukazuju na to da je u Nišu veoma teško funkcionisanje osoba sa invaliditetom“, navodi Ivan Novković, upravitelj Fondacije PONS.
On kaže da je ova aplikacija jedan od alata koje je fondacija pokrenula kako bi ljudi sa invaliditetom mogli da ukažu na saobraćajne probleme na koje nailaze u Nišu.
„Naš zadatak je da se, kad primimo prijavu, sa radnom grupom koju smo oformili, bavimo pristiglim problemima. I da utičemo na rešenje onog dela problema koji je u nadležnosti donosilaca odluka“.
Aplikacija je pokrenuta pre dve nedelje i preko nje je stiglo već pet pritužbi. Bile su namenjene Komunalnoj policiji, Policijskoj upravi i Saobraćajnoj policiji.
„Problemi osoba sa invaliditetom slični su problemima, na primer, roditelja sa decom u kolicima, osoba koje se otežano kreću, starih ljudi. Mi pozivamo sve da nam se pridruže u zajedničkom poslu. A to je poboljšanje sigurnosti u saobraćaju u Nišu“, poručuje Novković.
Prema rečima gradskog većnika za saobraćaj Igora Vojinovića, grad Niš dugo sarađuje sa udruženjima osoba sa invaliditetom kroz različite gradske strukture.
„Fondacija PONS se potrudila da na savremen način prikupi informacije koje će biti dostupne velikom broju korisnika, odnosno gradskim institucijama, javnim i komunalnim preduzećima. Tako bismo mi na malo sistematičniji način mogli da steknemo uvid u problematične tačke u gradu koje im otežavaju kretanje. Odnosno u problematiku koja je njima poznata, ali ne u potpunosti i određenim gradskim institucijama“.
PONS – Radna grupa Radnu grupu oformljenu za reagovanje na pritužbe građana preko aplikacije, pored članova PONS-a, trenutno čine: predstavnici Grada; JKP „Mediana“, Parking servisa; Direkcije za izgradnju grada i Direkcije za javni gradski prevoz. To su institucije od značaja za normalno funkcionisanje osoba sa invaliditetom u saobraćaju. Ili su nadležne za arhitektonske barijere, koje su jedan od ključnih problema.
Fotot- MRCN

Tekst i foto – MRCN

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.