PONOVO SE PUCA U KARABAHU! Jermenska vojska napala azerbejdžanske snage, usledio snažan odgovor?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2022, 21:45

PONOVO SE PUCA U KARABAHU! Jermenska vojska napala azerbejdžanske snage, usledio snažan odgovor?!

Baku traži povod za novi napad na jermenske snage u Karabahu

Azerbejdžan je saopštio da je njegova vojska odgovorila na napad jermenskih snaga u Karabahu.

Azerbejdžan je optužio Jermeniju da je napala njegove vojne položaje u spornom regionu Nagorno-Karabah.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da su jermenske snage otvorile vatru na  položaje azerbejdžanske vojske u Gadabaju, Kalbadžaru i Hojavendu. Ministarstvo nije prijavilo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << žrtve ili materijalnu štetu u navodnom jermenskom napadu.

- Počev od 30. jula uveče i tokom noći 31. jula, jedinice oružanih snaga Jermenije iz malokalibarskog naoružanja podvrgnule su intenzivnoj vatri položaje azerbejdžanske vojske stacionirane u pravcu Gadabajskog i Kalbadžarskog regiona državne granice. Štaviše, pripadnici ilegalnih jermenskih oružanih odreda na teritoriji Azerbejdžana, gde su privremeno raspoređeni ruski mirovnjaci, koristeći oružje različitog kalibra i snajperske puške podvrgnuli su vatri položaje azerbejdžanske vojske u pravcu naselja Amiranlar u oblasti Hojavend - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je dodalo da su njegove trupe preduzele "mere odmazde" posle jermenskog napada, ne navodeći dodatne detalje.

Jermenija je negirala optužbe Azerbejdžana. Jermensko Ministarstvo odbrane je u saopštenju istaklo da je situacija u Nagorno-Karabahu stabilna.

- Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je objavilo još jednu dezinformaciju tvrdeći da su jermenske snage otvorile vatru iz malokalibarskog oružja na azerbejdžanske položaje na istočnim i jugoistočnim delovima jermensko-azerbejdžanske granice kasno 30. jula. Situacija na jermensko-azerbejdžanskoj granici je relativno stabilna i pod potpunom kontrolom jermenskih oružanih snaga - navodi se u saopštenju jermenske vojske.

Stotine ruskih mirovnjaka trenutno je raspoređeno u Nagorno-Karabahu da sprovedu sporazum o prekidu vatre koji je postignut posle velike azerbejdžanske ofanzive na jermenske snage u regionu 2020. godine. Tokom ofanzive, koja je odnela živote oko 7.000 vojnika i civila iz sa obe strane, veliki deo regiona je zauzeo Azerbejdžan.

Situacija u Nagorno-Karabahu je stabilna od marta, kada su u seriji azerbejdžanskih napada poginula tri jermenska vojnika.

Optužujući Jermeniju za kršenje primirja u Nagorno-Karabahu, Azerbejdžan možda pokušava da pruži izgovor za nastavak svojih vojnih operacija u regionu dok je Rusija i dalje zaokupljena svojom tekućom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

BONUS VIDEO: Bacao bombe i provlačio se kroz rovove - Boris Džonson u nesvakidašnjem izdanju

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.