PONOS SRBIJE! USPEH SRPSKIH I BRITANSKIH HIRURGA: Za dva dana urađene 2 transplantacije bubrega u Tiršovoj!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Nov.2018, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PONOS SRBIJE! USPEH SRPSKIH I BRITANSKIH HIRURGA: Za dva dana urađene 2 transplantacije bubrega u Tiršovoj!

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj britanski i srpski hirurzi uradili su dve transplantacije bubrega u kojima su donori bili roditelji, a organ im je izvađen laparoskopski

Bubreg je danas od svog oca dobio devetnaestogodišnji mladić, a juče je petogodišnji dečak dobio bubreg od majke. Oba pacijenta već dugo leče se na Odeljenju nefrologije u Tiršovoj.

Direktor Univerzetske dečje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić kaže da se transplantacija bubrega >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u toj ustanovi radi već 18 godina i da saradnjom sa lekarima iz Velike Britanije, koji su lideri u transplantacionoj hirurgiji u Evropi, žele da je podignu na viši nivo.

- Naši lekari će ići u Veliku Britaniju na edukaciju. Uspostavljanjem saradnje imaćemo stalnu podršku kolega iz Britanije", rekao je Dučić za Tanjug.

Organ donora izvađen je laparoskopski, bez klasičnog reza. To je minimalno invazivna metoda, čije su prednosti to što se pacijent pre oporavlja i za dva, tri dana može da napusti bolnicu, ožiljak je minimalan.

Laparoskopija je standard u svetu, kada se organ uzima od živog donora. Lekari u Tiršovoj nadaju se da će postati standard i u Srbiji.

Nefrolog Brankica Spasojević kaže da su transplantirani pacijenti dugogodišnji pacijenti Tiršove. Dečak (5), koji je juče dobio organ od svoje majke, ima urođenu anomaliju bubrega i pacijent je dečje klinike od svog šestog meseca života.

- Kod njega je urađena transplantacija pre započinjanja hemodijalize. Dečak je jutros odlično, ima skoro normalnu bubrežnu funkciju - rekla je Spasojević.

I mladić (19) koji je danas dobio organ od svog oca nije bio na dijjalizi. Doktorka pojašnjava da je zbog labotorijskih rezultata bilo neophodno da se obave dve, tri dijalize, kako bi u što boljem stanju ušao u operativni zahvat.

Pratite nas na našem instagramu SrbijaDanas.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.