POLOVINA FAKULTETA ČEKA NA AKREDITACIJU: Agencija za razvoj visokog obrazovanja BiH neusaglašena sa Agencijom za akreditaciju RS

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Nov.2020, 23:17

POLOVINA FAKULTETA ČEKA NA AKREDITACIJU: Agencija za razvoj visokog obrazovanja BiH neusaglašena sa Agencijom za akreditaciju RS

Neslaganje Agencije za visoko obrazovanje BiH i Agencije za akreditaciju RS dovodi do problema oko akreditovanja visokoškolskih ustanova

Više od polovine visokoškolskih ustanova upisanih u registar Agencije za akreditaciju Republike Srpske nije upisano i u registar Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH ili im je akreditacija istekla.

Šest visokoškolskih ustanova iz RS nije upisano u registar zajedničke Agencije na nivou BiH, a to su Visoka škola za informacione >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tehnologije, ekonomiju i preduzetništvo i Visoka škola "Koledž kozmetologije i estetike" iz Banjaluke, Slobomir P Univerzitet i Univerzitet "Bijeljina" iz Bijeljine, kao ni Visoka škola za ekonomiju i informatiku i Visoka medicinska škola iz Prijedora.

Prema HEA BiH, ustanove u postupku reakreditacije su Univerzitet za poslovne studije Banjaluka, Visoka škola Banjaluka koledž, Nezavisni univerzitet Banjaluka i Univerzitet Sinergija Bijeljina. Akreditacija je istekla i Komunikološkom koledžu Kapa Fi Banjaluka i Visokoj školi za uslužni biznis Istočno Sarajevo-Sokolac.

Kod HEA BiH Panevropski univerzitet Apeiron Banjaluka se vodi kao akreditovan, a kod HEA RS je u postupku reakreditacije.

Saglasni za pet ustanova

ZA svega pet visokoškolskih ustanova su obe agencije u registrima saglasne da su akreditovane, a to su Univerzitet u Banjaluci, Visoka škola za primenjene i pravne nauke "Prometej" i Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment Banjaluka, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Visoka poslovno-tehnička škola Doboj.

U registrima obe agencije nema Visoke medicinske škole zdravstva iz Doboja, koja ima rešenje za rad nadležnog ministarstva i radi, jer po tumačenju HEA RS u toku je izrada rešenja za upis u registar, dok je kod HEA BiH nema u aktima.

Grupa "Licencirane i akreditovane visokoškolske ustanove - validne i priznate diplome" okupljena oko problema nelegalnog rada visokoškolskih ustanova u RS, sačinila je mape visokoškolskih ustanova Srpske, sa statusima koje imaju u entitetskoj i Agenciji za akreditaciju na nivou BiH.

- Predlažemo rešenja nadležnima da se problem rada ovih ustanova rešava i sistem visokog obrazovanja u RS i BiH podigne na nivo koji zaslužuje - kaže član te grupe studentkinja Danijela Nikolić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.