POGREŠNO GA INTERPRETIRALI: Švedski epidemiolog negira da je kritikovao pristup svoje zemlje u borbi sa koronom

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jun.2020, 18:19

POGREŠNO GA INTERPRETIRALI: Švedski epidemiolog negira da je kritikovao pristup svoje zemlje u borbi sa koronom

Državni epidemiolog insistira na tome da ne postoje očigledne beneficije od zatvaranja radnji, restorana i ostalih neesencijalnih preduzeća kako bi se sprečilo širenje korone.

Anders Tegnel, švedski državni epidemiolog, rekao je da su mediji pogrešno preneli njegove reči kada su izvestili da žali što nije stavio Švedsku u izolaciju.

Tegnel, koji je vodio borbu zemlje protiv korona virusa, u nedavnom intervjuu rekao je da bi najbolji odgovor na Covid-19 bio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "nešto između onoga što je uradila Švedska i onoga što je uradio svet".

Švedska je jedna od retkih zemalja koja je izabrala da ne uvede blokadu i drakonske mere kako bi zaustavila širenje korona virusa.

Brojne medijske kuće predstavile su Tegnelove komentare kao kapitulaciju politike zaključavanja - tvrdnju koju on odlučno negira.

- Taj intervju je, nažalost, vrlo pogrešno sastavljen i vrlo pogrešno reklamiran - rekao je on.

Tegnel je istakao da će biti jasno da postoje stvari koje je Švedska učinila ispravno, a biće i mera koje su usvojile druge nacije za koje će se pokazati da su bile efikasne.

Swedish state epidemiologist Anders Tegnell does *not* regret avoiding a strict #covid_19 lock down. He is purposely misquoted in the media.

This is a thread proving he was right: Sweden performed *much* better than many other European countries. https://t.co/EEJawa7Lyc

— ᴢᴀᴘʀᴜᴅᴇʀ ɪɴᴄ (@patricksavalle) June 8, 2020

- Ne postoje aktivnosti za koje možemo da ukažemo da su izuzetno ranjive - rekao je on i dodao da je "fundamentalna strategija zemlje dobro funkcionisala".

On je svestan da je Švedska trebalo da učini više kako bi zaštitila domove za stare od virusa, što je dovelo do velikog broja smrtnih slučajeva.

Odluka Švedske da većinu radnji i institucija ostavi otvorenim kritikovana je kao sebićna i opasna.

Skandinavska zemlja zabeležila je najveću smrtnost po glavi stanovnika na svetu od virusa na kraju maja.

Međutim, smrtnost na milion stanovnika i dalje je niska ili se ne razlikuje značajno od mnogih evropskih zemalja koje su odlučile da nametnu stroge mere.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.