POČINJE TRAPAVA SEDMICA: Vernici obeležavaju Nedelju o Mitaru i Fariseju, veoma je VAŽNO da znate OVU biblijsku priču

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Feb.2023, 08:01

POČINJE TRAPAVA SEDMICA: Vernici obeležavaju Nedelju o Mitaru i Fariseju, veoma je VAŽNO da znate OVU biblijsku priču

Važan datum u crkvenom kalendaru Srpske pravoslavne crkve

Nedelja o Mitaru i Fariseju je druga pripremna nedelja Velikog ili Vaskršnjeg posta. Tog dana čita se iz Jevanđelja odeljak ο mitaru (cariniku), koji je bio ponizan i svojom smirenošću opravdao se pred Bogom, a i fariseju koji svojim hvalisanjem nije postigao cilj.

Taj deo Svetog Jevanđelja nas uči o smirenju i potrebi prepoznavanja sopstvene grešnosti (mitar), i pogubnosti uzdizanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << samog sebe uz licemernu osudu bližnjih (farisej). U ovu nedelju se čita Zaamvona molitva koja je u skladu sa pomenutim delom.

U VII veku se ovaj odeljak Jevanđelja čitao četvrte nedelje Vaskršnjeg posta. Od XII veka, kao što se vidi iz Evergetidskog tipika, ovaj deo se čita  u nedelju koja, kao i danas, prethodi Nedelji ο bludnom sinu.

U Nedelju ο mitaru i fariseju počinje u Crkvi bogoslužbena upotreba knjige Posni triod.

Počevši, dakle, od ove nedelje pa zaključno s večernjom Liturgijom Velike subote, službe se poju iz ove knjige radnim i nedeljnim danima. Nekada se ova knjiga upotrebljavala samo do završetka Svete četrdesetnice (uoči Subote Svete i pravednog Lazara) i zato se nazivala Lazarevac.

Sedmica koja počinje ovom nedeljom je trapava sedmica.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.